Policista z Plzně stíhaný za napadení cizince propuštěn ze služby

Plzeň - Třiadvacetiletý policista městského ředitelství v Plzni, který je stíhán za napadení cizince z Uzbekistánu, byl dnes propuštěn ze služebního poměru. Případ se stal minulý týden v nonstop restauraci v Rokycanech. Policista ještě s jedním mužem v podniku po předchozí rozepři údajně napadli občana Uzbekistánu.

Podle krajské státní zástupkyně Renaty Havelkové cizince srazili ze schodů. Muž při pádu utrpěl vážné poranění hlavy se silným krvácením do mozku a je v kritickém stavu ve Fakultní nemocnici v Plzni.

Případem se začala zabývat Inspekce ministra vnitra, která v pátek podala státnímu zastupitelství návrh na zahájení trestního stíhání policisty pro trestný čin ublížení na zdraví. Policista i jeho komplic už z něj byli obviněni a hrozí jim až osmileté vězení. Zatím není jasný důvod konfliktu.

Podle některých informací v médiích se muž dostal do nemocnice se zpožděním, protože v chirurgické ambulanci rokycanské nemocnice, kam ho převezli záchranáři, rozhodli o odvozu na záchytnou stanici. Z Uzbeka byl údajně cítit alkohol. Kvůli tomu, že byla plzeňská záchytka obsazena, odvezli policisté muže v ranních hodinách na ubytovnu, kde bydlel. Protože se muž kolem poledne nehýbal a nereagoval, zavolali pro něj místní záchrannou službu. Vyšetřovatelé se proto při šetření případu zabývají i okolnostmi převozu zraněného.