Český a slovenský premiér si připomněli srpen 68 i dobré vztahy

Praha - Zatímco dnes ráno se prezident Václav Klaus setkal se svým slovenským kolegou Ivanem Gašparovičem, český premiér Mirek Topolánek v Kramářově vile přijal slovenského předsedu vlády Roberta Fica. Cílem obou setkání bylo připomenutí srpnové okupace Československa před čtyřiceti lety. "Je to datum, které nám dává určitou historickou zkušenost, jež by nás i při vedení našich vlád a zemí měla motivovat, abychom žili v přátelském svazku," řekl Topolánek.

Setkání premiérů je naplánováno v podstatě na celý den. Začalo pietním aktem na pražském Klárově. Zde položili květiny k hrobu Marie Charouskové, jedné z 80 civilních obětí, které zahynuly v období od 21. srpna do 18. října 1968.

Odpoledne pak mají Fico s Topolánkem na programu návštěvu Slovenského institutu a zahájení výstavy A přijely tanky 1968 v Národním muzeu. Fico už pozval svého českého kolegu v lednu na Slovensko při příležitosti zavedení eura.

Topolánek a Fico mluvili i o česko-slovenských vztazích a prioritách

Předtím, než se předsedové vlád vydali na Klárov, hovořili o vzájemných česko-slovenských vztazích. Topolánek je označil za dlouhodobě velmi dobré. Uvedl, že hlavním tématem, které země spojuje, je energetická bezpečnost.

Premiéři se shodli i v některých zahraničněpolitických otázkách. Oba zdůraznili, že podporují územní celistvost Gruzie a mají společnou prioritu - přijetí Chorvatska do Evropské unie. „Máme stejný názor v tom, že formální překážky nesmí zabránit dalšímu rozšiřování Evropské unie, a to především pro Chorvatsko,“ uvedl Fico.