Pražský Lanový most se večer uzavře pro veškerou dopravu

Praha - Lanový most na pražské Jižní spojce bude od dnešních 23:00 do nedělní půlnoci neprůjezdný v obou směrech pro veškerou dopravu. Přes most, který je jednou z hlavních dopravních tepen hlavního města, denně projede téměř 100 000 aut. Očekává se dopravní kolaps zejména na objízdných trasách, ale i na samotné Jižní spojce.

Policie chce na všech příjezdových komunikacích umístit informační tabule. „Posílíme také počet mužů, kteří během dne řeší tuto situaci. K dispozici budeme mít i vrtulník,“ uvedl vedoucí dopravního inspektorátu pražské policie Pavel Švrčula.

Hlavní příčinou současného technického stavu Lanového mostu na pražské Jižní spojce je nákladní kamionová doprava, která do Prahy nepatří, uvedl pražský primátor Pavel Bém.

S pražskými strážníky budou spolupracovat policisté ze Středočeského kraje, kteří jsou připraveni odklonit kamionovou dopravu již před Prahou, pokud se na objízdné trase stane nehoda.

Technická správa komunikací (TSK) most opravuje poté, co 9. srpna zjistila jeho poničení. Objízdná trasa povede v obou směrech přes Průmyslovou a Švehlovu ulici. Ve směru na Prahu 9 kamiony budou sjíždět z Jižní spojky před Lanovým mostem na Švehlovu. Ve směru na Prahu 5 pak z Jižní spojky odbočí na Štěrboholskou radiálu. TSK předpokládá, že právě tuto trasu zahltí nákladní automobily. Řidičům osobních aut proto doporučuje, aby využili jiných komunikací.

TSK uvedla, že využije uzavírky Lanového mostu a opraví část Jižní spojky v místech, kde je komunikace zúžena pouze na dva pruhy, řekl mluvčí TSK Tomáš Mrázek. Jde o úsek, který bude od dnešních 23:00 do  nedělní půlnoci neprůjezdný kvůli opravám mostu, a mezi řidiči je znám jako „bobová dráha“, doplnil Mrázek.

Jižní spojka tu je široká pouze dva pruhy v každém směru, automobilový provoz by tam při opravě musel být stažen pouze do jednoho jízdního pruhu. „Za normálního provozu to je těžko opravitelná část,“ dodal Mrázek.

Technická správa komunikací most opravuje poté, co se minulý týden zjistilo jeho poničení.
Zdroj: ČT24