Církev si připomíná výročí svatého Maura, k relikviáři míří turisté

Karlovy Vary - Církev, památkáři i veřejnost si připomínají mučednickou smrt svatého Maura. Jeho ostatky byly uloženy do relikviáře, který je dnes považován za druhý nejcennější klenot v České republice. K vidění je už šest let na zámku v Bečově nad Teplou na Karlovarsku, kde jej před nuceným odchodem po válce ukryli členové rodu de Beaufort. Jeho znovunalezení se stalo velkým úspěchem federální kriminálky.

Svatý Maur byl kněz, který působil zhruba v období 1. - 3. století. Při honu na křesťany byl i se svým přítelem sv. Timotejem chycen a popraven. Víme, že to bylo 22. srpna, ale nevíme rok, a dokonce ani století. Jisté je pouze to, že ostatky svatého Maura získali ve 1. čtvrtině 13. století mniši pro benediktinské opatství ve Florennes v dnešní Belgii. Ostatky uložili do zlatem vykládaného relikviáře.

Dřevěné jádro relikviáře je pokryto bohatou zlatnickou výzdobou. Ze zlaceného stříbrného plechu jsou vytepány sošky 12 apoštolů, Ježíše Krista a sv. Maura a také reliéfy s výjevy ze života sv. Jana Křtitele a sv. Maura i sv. Timoteje na střeše relikviáře. V roce 1838 ho od církve koupil Alfred de Beaufort, nechal jej opravit a po výstavě v roce 1888 převézt na Bečov.

Příslušníci rodu de Beaufort byli členy NSDAP a sympatizanti fašistického Německa, a proto museli jako kolaboranti na konci 2. světové války Československo opustit. Před odjezdem relikviář v rychlosti zakopali pod podlahu hradní kaple.

Hon kriminalistů na sv. Maura

S relikviářem sv. Maura je spojen jeden z největších případů československé kriminalistiky. O prakticky neznámou a ukrytou památku se začal v roce 1984 zajímat jistý občan USA. Kontaktoval československý konzulát ve Vídni a nabídl za možnost nalézt a vyvézt „blíže nespecifikovanou památku“ sumu 500 tisíc dolarů.

Kriminalisté však „neznámého Američana“ Dannyho Douglasse dokázali předběhnout a relikviář vypátrat. Kvůli tahanicím, kdo bude relikviář restaurovat, se náročná oprava posunula o šest let, což se na památce podepsalo. Navíc byla uložena v nevyhovujících prostorách trezoru Československé státní banky.

Nakonec se však rekonstrukce podařila a cennou památku evropského významu mohou od roku 2002 návštěvníci opět obdivovat v prostorách hradu Bečova.