Schwarzenberg: Česká zahraniční politika ve vztahu ke Gruzii je jasná

Praha - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (SZ) v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce zdůraznil, že česká zahraniční politika je vůči Gruzii jednotná. Česká vláda chce a věří, že musí Gruzii coby demokratické zemi pomoci a její stanovisko je vzhledem ke kavkazské krizi jednotné. Schwarzenberg tak odmítl kritiku předsedy zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka, který poukazoval na výroky českého prezidenta a z toho vyplývající nedůvěryhodnost Česka pro zahraniční partnery.

Karel Schwarzenberg se vymezil vůči názorům Václava Klause na kavkazskou krizi a její příčiny. Klaus hájí ruský postoj, podle ministra zahraničí ale Rusko krizi jednoznačně vyvolalo sérií kroků, mezi které patřilo přijetí zákonů týkajících se gruzínských separatistických území ruskou Státní dumou. Gruzie se Ruskem nechala vyprovokovat.

Jako nepřípustné je také podle Schwarzenberga rozdávání ruských pasů občanům Gruzie, což je nepřípustné vměšování do vnitřních věcí suverénního státu. Poslední kapkou pak byly přelety ruských bojových letounů nad gruzínským územím.

Výroky českého prezidenta označil Jan Hamáčak za snahu vybalancovat nevyvážený postoj České republiky. Nicméně se domnívá, že rozporuplné vzkazy z vlády a od prezidenta nejsou důvěryhodné pro zahraniční partnery Česka.

Každý si může říkat, co chce - je to demokratické

Karel Schwarzenberg sice uvedl, že by si přál konzultace zahraniční politiky s prezidentem častěji, protože „častější schůzky s prezidentem o zahraniční politice by byly užitečné.“ Nicméně šéf Černínského paláce si nemyslí, že by šlo o kakofonii a podle něj má prezident jako každý občan ČR právo na vlastní názor. Což je v demokracii v pořádku.

Ruské stažení z gruzínského území je podle českého ministra zahraničí zatím nedostatečné. Kdy by Gruzie mohla vstoupit do struktur Severoatlantické aliance, zatím prý jasné není, prohlásil Schwarzenberg s tím, že není prorok.

Češi byli první, kdo přišel s nápadem dárcovské konference 

Karel Schwarzenberg:

„Dvakrát dává, který rychle dává.“

Česká vláda už ve středu rozhodla, že pošle Gruzii 150 milionů korun. Tyto peníze, rozložené do tří let, jsou určeny na obnovu zničené infrastruktury. Také schválila návrh na svolání dárcovské konference. Zatím není jasné, kde se uskuteční a ani kdo ji bude organizovat. Důležité podle ministra je, aby to bylo do konce tohoto roku.

Karel Schwarzenberg nevyloučil, že je možné, že by konferenci organizovala Česká republika. Podle něj je ale důležité, aby se organizace konference ujal někdo, kdo na to má mezinárodní mandát. V Praze by ji viděl rád.