Řidiči se díky kurzu zbaví trestných bodů

Praha - Za absolvování dopravního kurzu si řidiči umažou trestné body, umožní to za týden novela zákona, informuje Mladá fronta Dnes (MfD). Po celodenním kurzu za 8 300 korun si řidiči budou moci odečíst tři body, za další rok jízdy bez prohřešku jim úřady umažou ještě čtyři. Do kurzu se ale dostanou jen řidiči, kteří mají maximálně 10 trestných bodů a neprovedli závažný přestupek.

Za rok si tak řidič bude moci odečíst až sedm bodů, protože pokud jezdí bez přestupků, automaticky se mu zruší čtyři trestné body.

Na kurz se navíc řidič může přihlásit pouze jednou za rok. Do kurzu se dostanou jen řidiči, kteří nedostali trest za obzvlášť závažné přestupky za šest a sedm bodů.

Pro řidiče z jiných částí republiky znamená cesta do Mostu, kde lze kurz absolvovat, mnohasetkilometrovou cestu. „Víme, že polygon v Mostě má nyní monopol, ale situace se brzy změní,“ řekl MfD mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Přitom jde o byznys pravděpodobně za miliony korun. Z částky 8 300 korun majitelé autodromu kromě daní už nic do státní pokladny neodvádějí. Podle aktuálních statistik je v ČR 560 000 řidičů, kteří mají na svém kontě od jednoho do deseti trestných bodů.