Bývalý ministr obrany Šedivý se bude podílet na řízení NATO

Praha - Česko bude mít prvního zástupce v nejvyšším vedení Severoatlantické aliance. Bývalý ministr obrany Jiří Šedivý se stane jedním z šesti náměstků generálního tajemníka NATO. Na starost dostane obrannou politiku a plánování. Do funkce by měl nastoupit v září.

Šedivý uspěl v půlročním konkurzu, kterého se účastnilo více než 20 uchazečů z členských zemí. Hlavním kritériem výběru byly podle mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Zuzany Opletalové analytické a manažerské schopnosti.

Generál Šedivý bude prvním Čechem na tak vysokém postu. Dosud pracoval jako náměstek místopředsedy vlády pro evropské záležitosti Alexandra Vondry – na starosti měl analytickou a koordinační stránku přípravy českých pozic na jednání v EU. „Je to nejvyšší post, který se nám podařilo zatím v rámci NATO získat. I to svědčí o tom, že máme velmi kvalitní lidi a tito lidé se dokážou prosadit,“ řekl ČT jeho dosavadní nadřízený.

Šedivý ve vedení NATO nahradí Brita Johna Colstona, který má odejít během léta. Mezi šesti Schefferovými náměstky byl dosud pouze jediný zástupce nových členských zemí - Polák Adam Kobieracki.

Odchod Šedivého do služeb NATO ale zkomplikoval vládě výběr nového velvyslance Česka při EU. Šedivý byl totiž jedním z vážných kandidátů. Teď ale tato možnost padá. Prestižní post v Bruselu už odmítl někdejší ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý. „Samozřejmě máme ještě několik měsíců na to tuto otázku vyřešit,“ konstatuje Vondra a dodává, že úspěch generála Šedivého ve výběrovém řízení jasně dokazuje, že i v České republice je možné najít kvalitní jedince, kteří jsou schopni zastávat vysoké posty v mezinárodních organizacích.

Do čela českého zastoupení v Bruselu by se tak mohl dostat politický ředitel ministra zahraničí Martin Povejšil. Vondra to ale odmítl komentovat. Jeho úřad prý oslovil několik různých kandidátů, se kterými se stále jedná. „Vyřešíme tuto otázku tak, abychom provedli střídání v zimě tohoto roku,“ dodal.

Dosavadnímu velvyslanci Janu Kohoutovi mělo původně funkční období vypršet v květnu 2008. Kvůli českému předsednictví EU ale ve funkci zůstane jen do konce roku.

Kdo je Jiří Šedivý

Jiří Šedivý se narodil v roce 1963. Vojenství vystudoval na londýnské King's College (titul M.A. v roce 1994), na Univerzitě Karlově pak pokračoval ve studiích politologie (v roce 1999 získal titul PhD). V druhé polovině devadesátýých let mimojiné pracoval jako externí poradce prezidenta Václava Havla a v letech 1998 až 2004 byl ředitelem Ústavu mezinárodních vztahů v Praze. V první vládě Mirka Topolánka byl 4 měsíce ministrem obrany.