Útoky na veřejné činitele i zdravotníky jsou stále častější

Praha - V Česku podle statistik přibývá útoků na zdravotníky, policisty, exekutory a místní politiky. A roste i agresivita napadení. Experti oslovení Českou televizí to považují za průvodní jev doby, která lidem přináší větší stres.

V Kynšperku nad Ohří chtěl policista vidět občanský průkaz, místo toho dostal několik ran pěstí. Za povodeň v Křenovicích na Přerovsku jeden z obyvatel fyzicky napadl starostu, další útočník pořezal nožem strážníka, který na jeho auto nasazoval botičku. To je jen pár příkladů z posledních týdnů, kdy lidé napadli veřejného činitele. Takových případů podle statik přibývá. Útočníci navíc přitvrzují. „Kvůli banálním věcem, jako je například parkování, jsou strážníci napadeni,“ řekl ředitel pražské městské policie Vladimír Kotrouš.

Další profesí, která je často ohrožena agresory, jsou exekutoři: „Došlo například k postřelení soudního exekutora, došlo i k několika střelbám ze samopalu, byly na ně vytaženy vidle, sekery, a tak podobně,“ popsal situaci mluvčí Exekutorské komory Pavel Kočiš.

Zatímco v roce 2005 bylo napadeno pět set dvanáct policistů, o rok později už to bylo téměř o dvě stě strážců zákona víc. Rok od roku se zvyšuje i počet osob odsouzených za útok na veřejného činitele. Podle psychologů je to proto, že žijeme ve větším stresu. Může za to podle nich násilí nebo negativní zprávy v médiích. Informace ze sdělovacích prostředků mohou totiž vytvářet hodnotový systém člověka, který se pak promítá do jeho jednání.

Lidé ale zdaleka neútočí jen na veřejné činitele. Stále častěji jsou napadáni také zdravotníci. S ústním nebo fyzickým napadením se setkala asi polovina z nich. Některé zdravotnické odbory proto požadují, aby záchranáři získali statut veřejného činitele. Útočníci by pak za jejich napadení dostali přísnější trest. Zdravotníci by si ale zároveň mohli i pohoršit: „Pokud by byl lékař veřejným činitelem, a pacient by na něj podal žalobu, tak by byl daleko přísněji posuzován a stíhán, než tomu je dosud,“ vysvětlil mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Podle psychologů nejsou přísnější tresty pro útočníky řešením. Řadě konfliktů by se dalo předejít, pokud budou na krizové situace veřejní činitelé připraveni. Například policie od nepovedeného CzechTeku v roce 2005 rozšířila školení, na nichž se strážníci učí, jak zvládat krizové situace. Podobné kurzy by měly mít v budoucnu povinné i zdravotníci.