Primátorka Karlových Varů podala kvůli anonymům trestní oznámení

Karlovy Vary - Primátorka Karlových Varů Veronika Vlková, které hrozí už tři měsíce anonymní pisatel likvidací, dnes podala trestní oznámení na místní státní zastupitelství. O policejní ochraně zatím ale neuvažuje. Podle lékařů může být pisatel skutečně nebezpečný. Hrozby se navíc stupňují a nabírají na agresivitě. Atmosféra v komunální politice Karlových Varů houstne i podle opozičních politiků.

„Výhrůžky jsou formou anonymních dopisů, které pisatel adresuje rodinným příslušníkům, manželovi a rodičům,“ řekla ČT Vlková. Součástí výhrůžek už se staly i její dvě děti ve věku jednoho a sedmi let. Patrně stejný pisatel udal na sociálním odboru magistrátu města, že Vlková zanedbává jejich péči. Přestože se nepodepsal, musí se jeho podáním odbor zabývat.

Psychiatr: Používání citátů naznačuje vysokou nebezpečnost

S anonymními dopisy se podle ní setkává asi každý z politiků a do jisté míry je vnímá jako standard své práce, záleží ale na charakteru a obsahu textů. „Anonymní dopisy typu 'ukliďte tam a onde' jsou standardní, výhrůžky tohoto typu jsou pro mě zarážející. S ohledem na svoje nezletilé děti bych nerada cokoliv zanedbala,“ dodala primátorka.

Dopisy jsou podle Vlkové plné citátů nejrůznějších světových autorů, které zavánějí výhrůžkami: „V prvním dopise typu 'komu zvoní hrana'. V druhém už se objevily přímé výhrůžky jako 'na každého se nůž najde'.“ Psychiatr Jiří Bartoš se domnívá, že anonym dává rozesíláním zpráv nejbližším členům rodiny mimo jiné najevo, že vidí do jejich soukromí. Používání citátů podle něj také naznačuje, že nebezpečnost může být velmi vysoká.

Vlková: Za houstnoucí atmosférou stojí i neetické chování politiků

Primátorka se domnívá, že za houstnoucí atmosférou v kraji stojí i neetické chování politiků, kteří nechávají fungovat nevkusné webové stránky. „Fungují na principu spekulací a zasahování do lidského soukromí,“ dodala. Mezi návodné akce pro výhrůžky označila Vlková i proběhlé demonstrace, kdy protestující fingovali defenestraci figur, které představovaly členy vedení radnice.   

Vydáno pod