Epidemie žloutenky pomalu ustupuje, pomáhá očkování

Praha - Epidemie žloutenky typu A se zatím z Prahy rozšířila jen do Středočeského kraje. V ostatních krajích hygienici zvýšený výskyt nemoci nezaznamenali a nové případy už téměř nepřibývají ani v metropoli, řekl hlavní hygienik Michael Vít. Nemoc se před měsícem rozšířila hlavně mezi pražskými narkomany.

Od ledna dostalo tento typ žloutenky 220 lidí, zatímco loni to bylo jen 58 případů. Změnilo se i věkové složení pacientů. Zatímco v přechozích letech se nemoc šířila nejčastěji mezi předškolními dětmi, letos to jsou hlavně mladí lidé mezi 20 a 29 lety.

Hygienici už v hlavním městě naočkovali 800 lidí, právě v metropoli totiž onemocnělo nejvíc lidí. Ministerstvo zdravotnictví zaplatilo za vakcíny milion korun, podle Víta by ale bylo vhodné, aby se na očkování podílely i města a kraje. Za zodpovědný přístup pochválil Středočeský kraj, který je druhý nejpostiženější. Ten na očkování věnuje dvě stě tisíc.

Zatím se nedá odhadovat, jak bude epidemie dále postupovat. Hygienici měli obavy, aby se „nemoc špinavých rukou“ nešířila například mezi návštěvníky hudebních festivalů, tyto obavy se naštěstí nepotvrdily. Podle Zdeňky Jágrové z Pražské hygienické stanice bude pokračovat očkování, které se zaměří na bezdomovce a také na skupinu narkomanů z hlavního nádraží v Praze.