Silnici na Ještěd čeká rozsáhlá rekonstrukce

Liberec - Silnici, která vede z obce Výpřež až na samý vrchol Ještědu, je staticky narušená. Na několika místech je utržená krajnice a už čtyři roky tu platí dopravní omezení. Čeká ji tedy rekonstrukce. Práce začnou letos v listopadu a potrvají dva roky.

Na některých místech silnice se sobě stěží vyhnou dvě auta. Konstrukce je zastaralá, podepsalo se na ni střídání tepla a zimy. Ve dvou ve třech úsecích je porušený i svah," vysvětluje nutnost celkové rekonstrukce náměstek primátora Liberce Milan Šír (ČSSD).

Oprava ani ne tříkilometrové silnice vyjde na téměř šedesát milionů korun. Stavbaře čeká práce v těžkém terénu, navíc za provozu. „ Stavba bude určitě nákladná, protože terén je v rostlé skále," vysvětluje Šír.

V úsecích, kde se sesouvá svah, vyrostou opěrné zdi a vymění se svodidla. Stávající už nevyhovují a jízda po cestě se stává nebezpečnou. „Stává se nám taky, že lidé, kteří vyjeli nahoru, nabízeli personálu neuvěřitelné částky za to, aby odvezli jejich auto spátky dolů," říká provozovatel hotelu Ještěd Petr Bietl.

Radnice chtěla původně stihnout rekonstrukci do začátku světového mistrovství v lyžování, tedy do února příštího roku. Čerpání dotací z Evropských fondů, které opravu financují, ale nabraly zpoždění. Rekonstrukce jediné přístupové cesty na Ještěd potrvá tedy až do roku 2010.