Na mnoha jihočeských silnicích jsou mosty v havarijním stavu

České Budějovice - Některé mosty na jihu Čech jsou ve špatném až havarijním stavu. Minimálně deseti hrozí zřícení. Jejich nosníky praskají a silnice na nich se často propadá. Léta udělala svoje, na havarijním stavu se podepsala i kamionová přeprava.

Například stavu mostu u Oltyně, který je na silnici první třídy z Tábora do Písku, odborníci přiřkli číslo šest. Sedmý stupeň už přitom znamená, že by se most mohl probořit. „Byly zjištěny poruchy konstrukce,“ konstatuje ředitel Ředitelství silnic a dálnic v českých Budějovicích Josef Pešl.

Podle silničářů by bylo jednoduší tento most zbourat a postavit nový, jenže to nepovolili památkáři. Začne se opravovat v září. Je jedním z deseti v kraji, které patří k nejnebezpečnějším. Stejně jako ten přes Lužnici v Dráchově u Soběslavi.

Jednou z příčin špatného stavu mostů je podle vedení kraje jejich stáří. „Většina mostů je z padesátých a šedesátých let minulého století. Druhou příčinou jejich stavu je špatně prováděná údržba v tomto období a třetí příčinou je současná doba, kdy narostl počet těžších vozidel,“ vysvětluje náměstek hejtmana Jihočeského kraje Robin Shinko (ODS).

Odborníci mosty v kraji pravidelně kontrolují. Při zjištění závady je zapisují na první místa seznamu oprav. Příští rok čeká na opravu dalších deset mostů.