České děti zanedbávají preventivní zubní prohlídky

Praha - Ministerstvo zdravotnictví nebude zavádět povinné zubní prohlídky dětí, ačkoli jsou v západní Evropě běžné. Na chrupu českých dětí je to ale znát. Mají zuby víc zkažené než jejich vrstevníci v zemích, kde povinná prevence funguje. Zubaři ale za viníky označují rodiče. Prý si řada z nich nezvykla, že školním prohlídkám odzvonilo.

Zubaři bijí na poplach – se zubním kazem chodí do ordinace stále víc dětí. Stačily by přitom preventivní prohlídky. Na ty ale chodí pouhých 40 procent českých školáků. A to přesto, že je dvakrát do roka hradí pojišťovny. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt však chybu ze strany ministerstva popírá: „Náš systém předpokládá, že lidé jsou odpovědní a sami budou prevenci vyhledávat. To se týká i rodičů dětí.”

Ve skutečnosti ale řada rodičů zubní prohlídky zanedbává. Poprvé by podle zubařů měli přivést děti do ordinace už ve dvou letech. Někteří školáci se ale posadí do zubařského křesla poprvé až v pěti nebo dokonce osmi letech. Zubařka Irena Neffeová to ze své praxe potvrzuje: „Přijdou s problémem, s bolestí, tím pádem je to na tom chrupu znát.”

Jinde v Evropě jsou přitom povinné prohlídky běžné. A na stavu dětského chrupu se to projevuje. Průměrně má české dítě ve 12 letech zkažené skoro tři zuby. Naopak na malé Skandinávce, kteří chodí na povinné prohlídky, připadá v průměru jen jeden kaz.

Ministerstvo zdravotnictví chce upravit zákony tak, aby pojišťovny lépe motivovaly klienty k preventivním prohlídkám. Zlepšit by se měla i dostupnost lékařské péče. „Chceme to v zákonech upravit tak, aby pojišťovny byly povinny zajistit v nějakém základním parametru dostupnost – v tomto případě – stomatologické péče,” vysvětluje Cikrt.

Ministerstvo předpokládá, že pokud parlament chystanou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění schválí, měla by začít platit od ledna 2009.