Čeští horolezci se vrátili z K2

Praha - Nejúspěšnější česká horolezecká výprava za posledních víc než 20 let – ostravská expedice Leopolda Sulovského – se včera večer vrátila z výstupu na osmitisícovku K2. Až na vrchol se před necelými třemi týdny podařilo vylézt šestatřicetiletému Liboru Uhrovi. Uher je teprve druhým Čechem, který horu K2 pokořil.

Libor Uher stanul na 8611 metrů vysokém vrcholu 20. července, krátce před 14. hodinou středoevropského letního času. Zakončil tak téměř dvouměsíční výstup od úpatí hory až k samotnému vrcholu. Za tu dobu devítičlenná skupina horolezců postupně vybudovala čtyři výškové tábory.

Na poslední výstup ze čtvrtého tábora vyrazili už jenom dva členové: Libor Uher a Radovan Marek. Marek se ovšem během výstupu odpojil. Uher se proto přidal k americké skupině, se kterou vylezl až na vrchol. „Byla to obrovská směsice pocitů. Obrovská radost, že už jsem konečně nahoře. Zároveň jsem si uvědomoval, že už je hodně hodin. Měl jsem strach, ať tam nejsem dlouho,” popsal své pocity po zdolání hory Uher.

Kolegové v nižších táborech vnímali Uherův výstup vcelku klidně: „Měl jsem pocit, že se nemusím ničeho bát. Věřil jsem tomu, že Libor nahoru vyleze,” řekl ve Studiu ČT24 vedoucí výpravy Leopold Sulovský. Uhera paradoxně nejvíc unavil až pochod ze základního tábora do civilizace: „Měl jsem úplně vybité baterky. Měl jsem teplotu a hnisavou angínu.” uvedl Uher ve vysílání ČT.

Dvouměsíční výprava ale Čechům přinesla i další úspěchy. Josef Lukáš sjel jako první člověk část hory z výšky 6200 metrů na lyžích. „Byl to těžký terén. Posledních čtyři sta metrů to bylo na tvrdém ledu, mezi kameny, ve sklonu asi čtyřicet stupňů,” přiblížil svůj kousek. Další tři horolezci stačili vylézt také sousední osmitisícovku Broad Peak.

K2, druhá nejvyšší hora světa, horolezce láká i zabíjí. Mezi osmitisícovkami má nejvíce obětí. Skupina ostravských horolezců byla na K2 už podruhé. V roce 2005 je hora pustila ale jen do výšky 7400m. Prvním českým pokořitelem K2 je Josef Rakoncaj. Poprvé na ni vystoupal v roce 1983, podruhé před 21 lety.