Jiří Havel: Pokuty pro vysokoškoláky jsou pouze první verzí nástřelu

Praha – První verze návrhu směřovaná k odborné stranické veřejnosti je podle stínového ministra školství Jiřího Havla takzvaná zelená kniha, která obsahuje i zmínku o poplatcích za překročení doby studia a špatný prospěch. Dokument zveřejněný sociální demokracií se spolu s poplatky zmiňuje také o studentských půjčkách a přichází s novým pohledem na základní a střední školství.

Bývalý vicepremiér pro ekonomiku Jiří Havel považuje návrh penalizací, které mají přijít na řadu v případě prodloužení standardní doby studia nebo podprůměrný prospěch, za informativní: „Jde o to, aby se v daném případě promítly ty ekonomické parametry studia, které jsou zcela evidentně vysoké a nákladové do uvažování studenta.“

ČSSD podle Havla zatím nemá přesnou představu, jak vysoké by pokuty měly být, hovoří však o řádu stovek korun.

Expert vládní ODS na školství Walter Bartoš zelenou knihu chválí. Domnívá se, že se v ní ČSSD posunula ve vzdělávání více doprava. Poplatky za prodloužení studia, opakování zkoušky či špatný prospěch však nejsilnější vládní strana odmítá.

„Jsme přesvědčeni o tom, že to nepovede k tomu, aby školy poskytovaly kvalitní vzdělání,“ říká Walter Bartoš. Považuje to za protiklad tzv. odloženého školného, o kterém hovoří ODS. Současné penalizace za překročení doby studia o více než rok považuje Bartoš za dostatečné. Tresty za špatný prospěch mohou podle něj vést ke snaze škol o co nejhorší hodnocení svých studentů, což by jim mohlo přinést finanční zisky.

Podle Havla by se ale případné penalizace pravděpodobně počítaly podle průměru na dané škole, takže hromadné zhoršení studijních výsledků by nevedlo k finančním ziskům.

Vydáno pod