Nového systému kulturních grantů se Praha nejspíše dočká až napřesrok

Praha – Kulturní granty pro příští rok by měly být vyhlášeny podle pravidel, která platila před posledními změnami, tedy bez dotace na prodanou vstupenku, která byla jednou z hlavních příčin "neklidu" části umělců. Nový dotační systém by měl fungovat od roku 2010. Shodli se na tom členové poradního sboru pražského primátora. Právě jednání o kulturních grantech bylo prvním, které v roli primátora prožil starosta Suché Lozi Petr Gazík, kterému Pavel Bém symbolicky na pět dní předal vládu nad Prahou. A oplatil mu tak své víkendové starostování v moravské obci. Gazdík přijel do Prahy hlavně upozorňovat na problémy.

Nový grantový systém až za rok

Nového dotačního systému se Praho dočká až v roce 2010. Přechodné roční období vzniklo kvůli transformaci příspěvkových organizací, která je pro nový systém třeba, ale do podzimu se nestihne. Během letních jednání se na tom usneslo 29 odborníků – umělců, ekonomů i právníků – z poradního sboru primátora pro oblast kultury, který byl obnoven po protestech zejména divadelníků.

Nahradit má částečně práci zrušené grantové komise. Ta má být obnovena, respektive vznikne nová, ale jen s časově omezeným mandátem pro rok 2009. Bude desetičlenná, jedenáctým členem se stane radní pro kulturu Milan Richter.

Richter i Pejcha zůstávají

Jeho odvolání a také odvolání předsedy kulturního výboru Ondřeje Pejchy (oba ODS) požadovala petice Za Prahu kulturní. Jejich rozhodnutí destabilizovala prý celou kulturní scénu. Pražský primátor Pavel Bém je ale z křesla sesadit nechce.

Už dříve ovšem připustil, že Richter se zavedením dotace na prodanou vstupenku dopustil chyby. „Udělal chybu, že v novém systému nebyl schopen vést jasnou hranici mezi ziskovou a neziskovou sférou. Udělal chybu v tom, že nebyl schopen administrativně zabránit podpoře typově černého divadla, které neslouží Pražanům, ale z 95 procent turistům,“ řekl Bém o radním pro kulturu.

Na čem se usnesl poradní sbor:

  • Nový dotační systém by měl fungovat od roku 2010; granty pro rok 2009 by měly být vyhlášeny podle pravidel, která platila před posledními změnami
  • Projekty podpořené granty chce Praha monitorovat a chce vyloučit duplicity při udílení podpory
  • V roce 2009 by se neudílely čtyřleté granty
  • Pro rok 2010 a další roky vznikne nové schéma; kvůli němu je třeba dokončit během roku 2009 transformaci příspěvkových organizací města na jinou právní formu

Všichni jsou si rovni, ale někteří jsou si rovnější?

Právě nerozlišování mezi ziskovými a neziskovými subjekty umělcům vadilo. Dotace udělované na základě počtu prodaných vstupenek podle nich vede k ohrožení některých divadel nebo projektů, „které jsou zaměřeny na poskytování veřejné kulturní služby, a nevznikly za účelem podnikání“.

Zda budou pro komerční i nekomerční platit stejná pravidla, nebo ne, ze závěrů poradního sboru jasné není. Uvedl, že nový grantový systém bude „otevřený všem subjektům“. Projekty financované granty chce Praha monitorovat. Magistrát už po protestech přislíbil dorovnání některým divadlům či klubům, jež se prý kvůli „Richterovu“ systému dostala do finančních potíží. Podmínkou byl ale souhlas s auditem, který by prověřil, jak zařízení s penězi hospodaří.

Jak to bylo s granty…

Spory kolem grantů trvaly několik měsíců. Měly podobu jednání u kulatého stolu, bouřlivých diskusí i protestů. Zapojil se do nich magistrát, část kulturní obce i ministerstvo kultury. Více o grantové historii najdete v dokumentu.

Příští zastávka: transformace

Pro další období je podle sboru nutné vypracovat nové schéma udělování dotací. Kvůli němu je prý třeba, aby transformace organizací, které jsou dnes příspěvkovými organizacemi města, na jinou právní formu proběhla během příštího roku. Do rozhodování o grantech na rok 2009 se už provést nestihne.

„Proto poradní sbor sáhl k operativnímu řešení, kdy doporučil městu vyhlásit granty pro rok 2009, které vycházejí z modifikovaného dřívějšího modelu,“ uvedl předseda sboru Daniel Sobotka. Už dříve ale přitom magistrát přislíbil, že s pokračováním transformace počká až po vyhodnocení výsledků první vlny, která začala před šesti lety.