Počet babyboxů v Česku se zvyšuje, mají ale i řadu odpůrců

Kladno - V kladenské nemocnici se v úterý otevřel další babybox pro odložené novorozence - tedy schránka, do které mohou matky anonymně odložit dítě, pokud ho nechtějí. Je to už dvanácté zařízení u nás. První schránka, která vznikla v pražském Hloubětíně, je v provozu tři roky. Další babyboxy se mají letos otevřít ještě v Příbrami a Kolíně. Dohromady schránky zachránily už čtrnáct dětí, devět holčiček a pět kluků. Zařízení má i spoustu odpůrců, podle kterých problém novorozeňat, které matky odloží, stejně babyboxy nevyřeší.

Jedenáctý babybox byl otevřen v Pardubicích. Ten úplně první, hloubětínský v Praze 9, zachránil minulý týden měsíční holčičku, která dostala jméno Klárka. Schránka funguje v Hloubětíně už tři roky a za tu dobu zachránila už devět novorozenců. Další dvě děti byly odloženy v Olomouci, dvě v Brně a jedna matka se sama ozvala zakladateli babyboxů Ludvíku Hessovi.

Babyboxy mají řadu odpůrců, kteří argumentují tím, že problém novorozenců odložených například do kontejnerů babyboxy stejně nevyřeší. Například primář neonatologického oddělení FN Plzeň preferuje anonymní porody v porodnicích s tím, že matka pak předá dítě k adopci. „Spousta žen k anonymnímu porodu nepůjde, protože má strach například z pracovníků v nemocnici,“ oponoval mu ve Studiu ČT24 Hess. Ženy, pro něž je těhotenství nevítané a o dítě se nemohou postarat, jsou totiž často cizinky, které tu nemají trvalý pobyt. S Hessem souhlasí i předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková: „Možnost anonymního porodu nemají kromě těchto žen i vdané ženy,“ vylučuje Vodičková anonymní porod jako alternativu babyboxu. Podle Vodičkové ženy dítě raději dají do schránky, než aby ho odložily například někde v parku. Překážkou ale podle ní je, že ne každá žena má schránku ve své blízkosti.

Primář Dort je také toho názoru, že je třeba hájit nejen práva matek, ale i práva dětí - které mají právo znát své rodiče. „Nejvyšší cenu má ale život,“ myslí si Hess. S myšlenkou vybudovat v Česku síť babyboxů přišel Hess právě proto, aby „už nikdy nebylo nalezeno mrtvé tělíčko novorozence“. Celkem Hess plánuje v Česku zprovoznit alespoň dvacítku babyboxů.

Babyboxy jsou speciálně vybavené schránky, které jsou vytápěny a nacházejí se zpravidla poblíž vchodu zdravotnického zařízení. Jakmile je dítě do schránky vloženo, rozezní se alarm a zdravotníci se mohou o novorozence bezprostředně postarat. Odložené děti - pokud se o ně rodiče nepřihlásí - bývají nabídnuty k adopci.

Kde všude mají babyboxy

Brno, Kadaň, Kladno, Liberec, Mladá Boleslav, Olomouc, Pardubice, Pelhřimov, Praha 9 - Hloubětín, Sokolov, Ústí nad Orlicí, Zlín, ještě vzniknou v Kolíně, Příbrami, Ostravě, Opavě a Frýdku-Místku.

Babyboxy v Česku
Zdroj: ČT24