Většina dětí v ČR je šťastná, bojí se ale kriminality

Praha - Český výbor pro UNICEF dnes zveřejnil výsledky výzkumu, který zjišťoval spokojenost českých dětí a porovnával je s rokem 2001, kdy proběhl podobný projekt. Většina dětí v ČR se cítí šťastná. Pokud jsou nešťastné, bývá většinou příčinou škola. Většina z dotázaných se také domnívá, že život v naší republice je lepší než před deseti lety. Průzkumu se zúčastnilo 400 dětí od 9 do 17 let.

59 procent dětí si myslí, že život v České republice bude v budoucnosti lepší než život jejich rodičů. Více než čtvrtina ale zároveň očekává, že se bude mít hůř. Bojí se hlavně zhoršení životního prostředí a kriminality. Podle psychologa za to z velké části mohou média: „Média potřebují rozruch a negativní senzace. Děti mají pocit, že to je všude kolem.“

Třetina dětí zná někoho, kdo bere drogy 

„Dnešní děti jsou citlivější ke kriminalitě. V mnohem větší míře uváděly, že se necítí bezpečně ve svém okolí,“ doplnila ředitelka UNICEF pro ČR Pavla Gomba. Před sedmi lety uvádělo 20 procent dětí, že se někdo z jejich okolí stal obětí trestného činu. V současné době už je to 37 procent. Vzrostl i počet dětí, v jejichž okolí se projevil návyk na drogy. Před sedmi lety uvedlo jen 7 procent dětí, že znají někoho, kdo bere grogy. Letos už to bylo 32 procent.

Zhoršují se vztahy v rodině

Škola v průzkumu obstála. Se spolužáky má dobré vztahy přes 80 procent dětí. Skoro stejný počet pak dobře nebo velmi dobře vychází i s učiteli. Zhoršují se ale vztahy v rodině. Křik a hádky už někdy zažily zhruba dvě třetiny dětí. 19 procent dokonce i fyzické násilí. „Ty děti, které chtějí něco změnit, nejčastěji uváděly charakter svých sourozenců,“ dodala Gomba.

Stále více dětí by raději žilo v cizině. Hlavně v západní Evropě nebo Americe. Zatímco v roce 2001 jich bylo jen 16 %, nyní už je jich jedna pětina. 

  • Drop In autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/302/30150.jpg
  • Rodina na výletě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/170/16901.gif