Zasedání vlády (27. srpna)

Praha - Na pořadu jednání měla dnes vláda šest variant změny systému sněmovních voleb, podle očekávání se ale kabinet na žádné zatím neshodl. Tématem ministerské schůze bylo také usnesení se na mandátu české delegace ke Gruzii, která bude předmětem jednání pondělního summitu EU. Prezident Václav Klaus, který byl na tento bod do Strakovy akademie pozván, ale nepřišel. Na pořadu dne byla také diskuse o sčítání lidu v roce 2011.

Návrh zákona, týkající se sčítání domů a bytů, byl přerušen. Pokračuje stále diskuse o způsobu uchování osobních údajů po skončení sčítání. Vláda se přiklání k názoru, že kromě dat, která jsou využita pro statistiku, mají být ostatní „skladována“ na neveřejném serveru v anonymní podobě.

Poměrně velká diskuse probíhala kolem návrhu volebního zákona. Debata se podle premiéra Mirka Topolánka netýkalo věcné podstaty normy, ale „redukce návrhu, které připravilo ministerstvo spravedlnosti, na zadání dané koaliční smlouvou a programovým prohlášením“. Z šesti návrhů, které měli koaliční partneři k dispozici, vybrali tři - skotský, řecký a holandský. Posoudí je nyní experti.

Vláda se dnes také shodla na mandátu, se kterým premiér Topolánek a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg pojedou na mimořádný summit EU. Zachováme zásady územní celistvosti a suverenity Gruzie a soustřeďujeme se na rekonstrukci země - uvedl české priority Schwarzenberg. Podle vládních představitelů se česká delegace vyvaruje „hodnotících soudů“, kdo je viník - v této otázce se neshoduje s prezidentem Klausem -, a zaměří se na společné body: humanitární pomoc a pozorovatelskou misi.

Vydáno pod