Gazdík: V Praze nejde o lidi, ale o politiku

Praha - Starosta obce Suchá Loz Petr Gazdík (NSK) si na několik dní vyměnil roli s primátorem Prahy Pavlem Bémem (ODS). Podle Gazdíka chybí Bémovi kontakt s občany. Na podnět novinářů si proto vyměnili úlohy, aby lépe porozuměli názorové perspektivě oponenta, a zlepšila se tak spolupráce mezi nimi. Za celou akcí stojí Bémova touha pořádat v Praze olympiádu, kterou Gazík zkritizoval. Navíc tvrdí, že současná praxe rozdělování peněz z daní diskriminuje obce a menší města, zatímco podle Béma je diskriminována Praha.

„V menších obcích se nehraje na žádnou politiku. V Praze jde o politiku. To se projevuje větší těžkopádností systému,“ soudí Gazdík a dodává, že se věci, které mají jednoduchá řešení, řeší příliš dlouho a vyjadřuje se k nim příliš mnoho lidí.

„Je pravda, že tady zjišťuji, že Praha má taky velké výdaje a je podfinancována,“ připustil Gazdík, že hlavní město nemá vše tak jednoduché.

Velká města podle něho ale nehospodaří s prostředky tak efektivně jako malé obce. Problémem je podle Gazdíka například i to, že menší obce nemají dost peněz na výplatu starostů.

Nerovnost financování velkých a malých měst by se měla zlepšit

"Za ten týden pochopil …

… že rozdíl starat se o milionové město a moravsou vesnici."

/primátor Bérm o starostovi Gazdíkovi/

Situace by se však měla zlepšit do dvou let. V současnosti se připravuje hloubková analýza rozdílů ve financování větších a menších měst. Letošního 1. ledna vešla v platnost novela, která nerovnost mírně koriguje.

„Nicméně pořád není nastavený systém tak, aby obec dostávala peníze podle toho, jaké samosprávné funkce pro své občany vykonává. A to by se mělo stát 1. ledna 2010,“ dodává Gazdík.