Muž, který uřízl hlavu známému, dostal 18 let

Zlín - Čtyřiadvacetiletý David Hladík stráví 18 let ve vězení. Poslal ho tam brněnský krajský soud za to, že loni v říjnu uřízl hlavu svému známému v Traplicích na Slovácku. Poté chodil s hlavou v igelitce po vsi a uložil ji do kontejneru na papír poblíž obecního úřadu. Hladík vinu popírá, podle něj vraždil třetí člen party. Rozsudek ještě není pravomocný, Hladík si ponechal lhůtu pro odvolání.

Podle státního zástupce Romana Kafky byl útok veden zvláště surovým způsobem. Hladík muži údajně zasadil několik desítek ran nožem a sekáčkem na maso. Hlavu prý odřezával od trupu ještě za života zavražděného. Nález těla zavražděného oznámil policii sám.

Hladík vinu popírá. V domku 58leté oběti bydlel asi čtrnáct dní před činem. Hlavu zabitého vzal prý do igelitové tašky proto, že chtěl údajnému vrahovi ze soucitu pomoci s likvidací těla. Podle něj muže zavraždil třetí člen party, která pracovala na stavbě, zedník Josef Kleinedler. Ten však popírá, že by měl s vraždou cokoliv společného.

"Za dobu své praxe jsem se s podobným případem nesetkala. Jedná se o
trestný čin vysokého stupně společenské nebezpečnosti. Obžalovaný brutálním způsobem přivodil smrt svému známému. Navíc je k tomu, co provedl, naprosto lhostejný, neprojevil špetku lítosti," odůvodnila verdikt předsedkyně senátu Iveta Šperlichová.

Obhájce František Hynek žádal zprošťující verdikt, byť připustil, že se
jeho klient „nějakým způsobem“ žalovaného trestného činu zúčastnil. Podle něho však nebyla vyvrácena Hladíkova obhajoba a také prý neexistuje jediný přímý důkaz o jeho vině.

Psycholog: Resocializace Hladíka je téměř nereálná 

Podle klinického psychologa Miroslava Petržely trpí obžalovaný smíšenou poruchou osobnosti, pocity méněcennosti a nízkou sebeúctou. „Cítí se nejlépe, když je sám. Je náladový, výbušný a vztahovačný. Často uniká do fantazie, která mu splývá s realitou. Má tendence reagovat na stres agresí,“ popsal. Možnost resocializace obžalovaného ve vězení vidí psycholog jako téměř nereálné.

Možnými motivy vraždy byly podle Petržely pocity ponížení. Zavražděný měl pomlouvat lidi, ke kterým měl Hladík silnou citovou vazbu. Vyhrožoval mu i podpálením domku. „Po činu se cítil jako samuraj, jako akční hrdina,“ doplnil. V době vraždy však podle odborníků žádnou duševní poruchou netrpěl a sníženy nebyly ani jeho poznávací a ovládací schopnosti. 

Vydáno pod