Protikorupční policie popírá, že by vyšetřovala primátora Béma

Praha - Protikorupční policie dnes popřela, že zahájila vyšetřování proti pražskému primátorovi Pavlu Bémovi a podnikateli Romanu Janouškovi. Ředitel protikorupční policie Jiří Novák se navíc důrazně ohradil proti tvrzení, že protikorupční policii zadává "zakázky" na vyšetřování ministr vnitra Ivan Langer. Podle týdeníku Respekt se policisté na Béma a Janouška zaměřili kvůli privatizaci ruzyňského letiště.

V pondělním Respektu se objevila informace, že kriminalisté prověřují Béma a Janouška v rámci spisu s názvem Blaník, který byl údajně založen na Langerův popud. „Žádný spis s názvem Blaník náš útvar nezaložil, nebyl k tomu vyzván a stejně tak se nezabývá prověřováním zmíněných osob,“ popřel dnes nařčení Novák.

Naproti tomu primátor Bém v dnešních Lidových novinách naznačil, že rozpoutaná aféra je odrazem boje o posty uvnitř vládní Občanské demokratické strany. „Je z toho patrné, že se blíží volební kongres ODS,“ podotkl.

Bývalý poradce poslance Vlastimila Tlustého Petr Cibulka uvedl, že na kongresu by se mělo kompletně převolit vedení tak, aby se na tyto posty dostali Topolánkovi lidé: „Topolánek chce ovládnout Prahu a střední Čechy a na místo primátora a hejtmana dosadit své lidi.“

Janoušek je podílníkem firem, které spolupracují s vedením Prahy 

Čtyřicetiletý Janoušek podle MF Dnes vlastní nebo je podílníkem hned v několika firmách, které mají široké spektrum zájmů. Společnost Navatyp spravuje asi 10 tisíc městských bytů a přes dceřinou firmu Parking Praha obsluhuje 4 000 parkovacích míst v centru Prahy. Další dceřiná společnost si pak od pražského magistrátu pronajímá vltavské náplavky. Jenna poplatcích od loďařských společností vydělá ročně přes 15 milionů korun.

Ve vedení společnosti Taiko, která ovládá trhy na Staroměstském náměstí a má pronajatý areál Žlutých lázní, figuruje údajná Janouškova manželka Simona Steiningerová. Janoušek kromě jiného vlastní spolu s podnikatelem Michalem Voráčkem i firmu Tardus, která má blízko právě k pražskému magistrátu. Vydává totiž Listy hlavního města Prahy. Přes Voráčka, jenž vlastní společnost Grand Princ, by se mohl blízký přítel Pavla Béma dostat i k dalšímu výdělku. Grand Princ se totiž podílí na propagaci nového typu tramvajenky Open Card.

Janoušek je zmiňován i ve spojitosti s prodejem podílu ve společnosti Railreklam, která ovládá reklamní plochy a okolí železničních tratí, ve vlacích i na nádražích. 49procentní podíl byl prodán za 15,1 milionu korun, což je podle lidí pohybujících se v branži zanedbatelná částka. „Ta cena je už na první pohled velmi nízká,“ tvrdí například ředitel EuroAWK Jaroslav Hanika.

Vydáno pod