Za dvojnásobnou vraždu padl trest 25 let

Olomouc - Celkem pětadvacet let stráví ve vězení za dvojnásobnou vraždu čtyřicetiletý Václav Příhoda. Muž podle soudu před dvěma lety ubil svou manželku a vzápětí poté zastřelil její tetu. Výjimečný trest mu uložil již ostravský krajský soud, muž se však proti rozsudku odvolal. Vrchní soud v Olomouci dnes verdikt potvrdil. Příhoda podá dovolání k Nejvyššímu soudu, odvolal se i státní zástupce.

Příhoda u soudu tvrdil, že je nevinný a nejsou proti němu dostatečné důkazy. Krajský soud v Ostravě ho totiž odsoudil na základě řady nepřímých důkazů, proto se odvolal.  

Experti na místě činu ale našli jeho pachové stopy, svědci viděli v okolí jeho auto a mobilní operátoři zaznamenali v místě signál jeho telefonu. V jeho vlasech pak kriminalisté našli stopy střelného prachu a na oděvu krev.

K vraždě se Příhoda rozhodl poté, co se s ním chtěla jeho manželka kvůli dlouhodobým nevěrám rozvést. V té době žil Příhoda v Plzni, za účelem vraždy jel přes celou republiku do Krnova. Na svou ženu si počíhal na dvorku domku, kde žila se svou tetou, v září 2006. Zaútočil na ni zcela nečekaně a zákeřně násadou od krumpáče. Napadená zdravotní sestra utrpěla frakturu lebky a měla zlomených i několik kostí v obličeji. Žena na místě zemřela. Pak se Příhoda vydal do domu, kde třemi výstřely do hlavy zastřelil tetu své manželky.