Student se stížností neuspěl, Schwarzenberg se vlastizrady nedopustil

Praha - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se podle státních zástupců nedopustil podpisem smlouvy o radaru vlastizrady. Vysokoškolský student veřejné správy Kadrman podal na ministra po červencovém podpisu smlouvy trestní oznámení pro podezření ze spáchání hned tří trestných činů - vlastizrady, sabotáže a zneužití pravomocí veřejného činitele. Pražské městské státní zastupitelství (MSZ) však ve věci nezahájilo žádné úkony. Správnost postupu později potvrdilo i vrchní státní zastupitelství.

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 postoupilo oznámení MSZ, které studentovo podání založilo a dál se věcí nezabývalo. Podpis mezinárodní smlouvy totiž nemůže být považován za trestný čin. „Kadrman podal stížnost k vrchnímu státnímu zastupitelství, které ji zamítlo. Rozhodnutí je definitivní,“ upozornila MSZ Štěpánka Zenklová.

Kadrman: Obrátím se na nejvyšší státní zástupkyni

Kadrman se ale nehodlá s rozhodnutím smířit a chce se obrátit na nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou: „Chci v pátek nebo v pondělí podat žádost o prošetření postupu. Uvidíme, jestli se státní zástupkyně ztotožní s předešlými rozhodnutími odložit tuto záležitost a takzvaně ji zamést pod stůl, nebo se k tomu postaví čelem.“

O dalším osudu dohody, která umožňuje, aby na českém území vznikl radar amerického systému protiraketové obrany, nyní rozhodne český parlament a prezident. V parlamentu ale smlouva nemá podporu zdaleka jistou. Průzkumy veřejného mínění prozrazují, že většina obyvatel Česka s výstavbou radaru nesouhlasí.

Nejvyšší státní zástupkyně v Otázkách Václava Moravce
Zdroj: ČT24