Nemocnice už dluží desítky milionů korun

Praha - Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že se hospodaření nemocnic postupně zlepšuje, ústavy ale mluví o dluzích v řádech desítek milionů. Mnozí vsadili na šikovné manažery, ani ti ale podle nemocnic všechno nezachrání. Ke konci loňského roku dlužily například jen ty krajské 4 miliardy korun. Výhled na letošní rok zatím nevypadá o moc příznivěji. Se značnými dluhy se potýkají především v Karlovarském, Pardubickém a Ústeckém kraji.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt souhlasí, že jsou v některých krajích problémy. Nemocnice si s nimi ale podle jeho slov musí poradit sami: „S tím jim určitě neporadí ministerstvo zdravotnictví.“ Menší nemocnice ale viní právě ministerské vyhlášky. Platby podle nich nepokrývají ani inflaci. S tím ale Cikrt nesouhlasí. Kdo se podle něj vymlouvá na vyhlášku, přiznává, že sám není schopným manažerem, který neumí dojednat výhodnější podmínky s pojišťovnou.

Pojišťovny se v letošním roce nově nemusí přesně držet vyhlášky. Kdo si u nich sjedná víc peněz, může je také dostat. VZP tak například lépe platí výměnu kyčelního kloubu. Podle jejího mluvčího Jiřího Roda je zde pojišťovna na to, aby proplatila zdravotní péči, kterou nemocnice poskytuje. „Jak dál s penězi nemocnice hospodaří, už je její věc,“ komentoval.

Před dvěma lety poslal tehdejší ministr David Rath na oddlužení fakultním nemocnicím stovky milionů korun. Na jaře jim pomohl jednou miliardou Tomáš Julínek. Na mimořádné platby ale kraje čekají marně, přestože je na účtech zdravotního pojištění v tuto chvíli přibližně 35 miliard korun. Pojišťovny se hájí, že jde o nezbytnou rezervu.