Palas: Hejtmani jsou zodpovědni za vládní politiku

Praha – Hejtmani z ODS se nemohou distancovat od vládní politiky, neboť jsou součástí nejvyššího vedení nejsilnější koaliční strany. Právě to je podle kandidáta ČSSD na hejtmana Moravskoslezského kraje Jaroslava Palase to hlavní, co mu hraje do karet před podzimními volbami. Doufá, že právě s touto rétorikou porazí ODS vedenou nynějším hejtmanem Evženem Tošenovským.

Kandidát levicové ČSSD zatím nechce prozradit, které strany považuje za nejslibnější koaliční partnery v případě, že vyhraje říjnové krajské volby. „Budeme muset počkat, jak voliči rozdají mandáty,“ uvedl Palas v Interview ČT24. Samotné volby považuje podobně jako vedení jeho strany za hlasování o vládní politice ODS.

ČSSD nechce privatizovat ostravskou nemocnici

Jaroslav Palas slibuje, že pokud se stane moravskoslezským hejtmanem, podnikne řadu kroků, které povedou ke střetu jeho kraje se státem. „Je-li hejtman osobnost, musí umět praštit do stolu a říct: Pane ministře, tak to ne,“ řekl kandidát ČSSD. Právě k takovému střetu s ministrem zdravotnictví se chystá v případě ostravské fakultní nemocnice. Palas slibuje, že zachová její status a zabrání privatizaci zdravotnického zařízení.

Palas chce firmám brát i dávat

Podle Palase nehlídá vedení Moravskoslezského kraje vypouštění emisí v regionu. To je důvod zhoršování životního prostředí na Ostravsku v posledních letech. Levicový kandidát slibuje změnu: „My chceme udělat to, abychom přinutili producenty, kteří jsou v ostravské aglomeraci, aby zisky, které získali, nějakým způsobem reinvestovali do nových technologií a nešli cestou po nás potopa.“

Palas ovšem zatím jasně neřekl, jak chce zabránit tomu, aby společnosti místo investování do životního prostředí odešly jinam. Naopak na krajské dotace se mohou podle Palase v případě jeho hejtmanování těšit firmy, které budou své zaměstnance vzdělávat, rozsah podpory však zatím ČSSD nemá detailně promyšlen.

Návrat myslivce

Jaroslav Palas, který je znám jako náruživý nimrod, se na čele krajské kandidátky ČSSD po třech letech vrací do vysoké politiky. Ve vládách Vladimíra Špidly a Stanislava Grosse zastával post ministra zemědělství, ale poté, co během aféry s nevyjasněným financováním Grossova bytu premiéra kritizoval, byl odstaven. Jiří Paroubek ho nepozval do své nové vlády a před volbami v roce 2006 jej vyškrtl z kandidátky do Poslanecké sněmovny.

Exministr se ovšem někdejšími spory odmítá zabývat. O svých současných vztazích s Jiřím Paroubkem řekl Palas v Interview ČT24: „Jednak jsme o dva roky starší – oba – jednak se udála celá řada věcí a celá řada věcí se vysvětlila.“

Nebrání se ovšem svému spojování se jménem Miloše Zemana, ke kterému má Jaroslav Palas stále blízko podobně jako v době, kdy působil ve vládě. O vstupu do Spolku přátel Miloše Zemana ale neuvažuje, i když ani nevylučuje, že se to po volbách může změnit.