Legierské hrozí za nevýhodnou výměnu budovy až deset let

Praha - Yvona Legierská, bývalá náměstkyně ministra práce Zdeňka Škromacha, půjde před soud kvůli nevýhodné výměně budov v roce 2006. Palác v Lannově ulici ministerstvo směnilo s firmou WSF Delta za jiné objekty. Za jedno rozhodnutí nevýhodné pro stát hrozí Legierské až deset let vězení. Podle současného vedení prodělalo ministerstvo transakcí přes 140 milionů korun. Legierská je první obžalovanou.

Na Yvonu Legierskou byla podána žaloba za zneužití pravomoci a porušování povinností při správě cizího majetku. Dva roky starý případ se točí kolem budovy bývalé polikliniky v centru Prahy. Původně ji využívala Česká správa sociálního zabezpečení. Poté co v roce 2006 palác přešel pod Škromachovo ministerstvo, směnili ho úředníci s rakouskou firmou WSF Delta za pozemky a jiné budovy.

„Ministerstvo práce a sociálních věcí trvalo na tom, že bude Česká správa sociálního zabezpečení budovu spravovat už v době, kdy byla ve vlastnictví soukromé společnosti a navíc bude investovat prostředky státního rozpočtu do opravy této budovy,“ upozornil v únoru letošního roku prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal.

Na opravě paláce za státní peníze, v době, kdy už ministerstvu vůbec nepatřil, měla podle policie trvat právě Legierská. „Já věřím, že paní náměstkyně to měla v pořádku a že se obhájí. Ono to bylo v podstatě už na konci volebního období, takže v té době už jsem do toho ani jako ministr nemohl moc vstupovat,“ tvrdí bývalý ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD).

Yvona Legierská nezvedá telefon a neodpovídá na zprávy. Její právníci jí doporučili mlčet. „To je opět  politická záležitost, protože se blíží volby, tak je třeba zase někoho obvinit,“ myslí si Škromach. 
 
Soudy se abudou zřejmě zabývat i samotnou výměnou. Ministerstvo práce chce trest pro soudního znalce, který ohodnotil vyměněné budovy a od firmy WSF Delta žádá přes 140 milionů korun.