Školní rok bez šikany si přejí žáci i učitelé

Praha - Na začátku nového roku čeká na žáky základních škol kampaň proti šikaně. V rámci akce Školní rok bez šikany dostalo 4 200 škol plakáty, které přehledně vysvětlují, jaké podoby může šikana mít a kam se mohou děti obrátit s žádostí o pomoc. Podle průzkumů totiž šikanu na školách zažije asi 40 procent dětí.

Autoři kampaně vybrali začátek školního roku záměrně, právě v tomto období se totiž formují nové kolektivy a vytvářejí se nová pravidla. Připravili proto čtyři druhy plakátů: ten pro učitele radí, jak šikanu rozpoznat. Obsahuje také devět kroků, jak ji řešit. Další plakát apeluje na rodiče, aby si všímali změn v chování dětí a mluvili s nimi.     

Plakáty pro samotné žáky se liší podle věku, mladší a starší žáci totiž potřebují trochu jiný přístup. První varianta je určena dětem, které navštěvují první stupeň školy. Plakát se jich ptá, zda se jim nebo někomu jinému v kolektivu náhodou někdo neposmívá, nebere jim věci, nebo je dokonce nebije. Starší děti plakát nabádá, aby přispěly ke změnám ve svém okolí. Snaží se také vysvětlit, že oznámit šikanu neznamená udavačství.

Organizátoři projektu zřídili také internetové stránky, kam se mohou učitelé i žáci obrátit se svými problémy na odborníky.