Liška žádá další miliardy pro vysokoškoláky

Praha - Ministr školství Ondřej Liška (SZ) chce na příští rok navýšit rozpočet o dvě miliardy, které mají jít na vzdělávání vysokoškoláků. Napsal proto dopis premiérovi, ve kterém si stěžuje, že stát nereaguje na zvyšující se počet studentů. Těch letos bude o dalších deset tisíc víc, peněz je ale pořád stejně. V roce 2006 tak na jednoho studenta vycházelo skoro 73 tisíc, v roce 2009 to už může být jen 66 700 korun. O problému tento týden jednala také Česká konference rektorů.

Školy nejsou spokojené s financemi na vzdělání ani letos. Sice se jim podařilo postupně vyjednat 21 miliard, to ale prý pořád málo. Ministr  nechce peníze jen pro vysoké školy, na příští rok chce vyjednat několik set milionů i pro regionální školství. „Stojí a padá na tom možnost vůbec spravovat resort,“ uvedl. Peníze by měly jít hlavně na vybavení a pomůcky, na ty totiž školy letos dostaly o čtvrtinu méně.

Letos má navíc do českého školství dorazit poměrně výrazná finanční injekce z Bruselu. Bude totiž možné předkládat nejen projekty na úpravu základních a středních škol, ale také na výzkum a vývoj. Mezi lety 1995 až 2004 patřila Česká republika mezi zeměmi OECD ke státům, kde rostl počet studentů vysokých škol nejvíce, tomu však neodpovídá navýšení výdajů státu na jejich studium.

Podpora školské reformy i učitelské stadarty 

Ondřej Liška chce v letošním školním roce pokračovat i v úpravách školského zákona, změnit se má například financování škol, zjednodušit se má odvolávání ředitelů. Ministr chce také vypracovt standarty učitelské profese. Školskou reformu pak chce podpořit hlavně vznikem konzultačních center, které by měly být v každém kraji. Tam se mohou učitele radit hlavně o změnách v metodice.

Vydáno pod