Topolánek a Parkanová potvrdili, že smlouva SOFA je blízko uzavření

Praha - Smlouva o pobytu amerického personálu radarové základny, známá jako SOFA, je velmi blízko uzavření. Novinářům to řekla ministryně obrany Vlasta Parkanová s tím, že nyní se jedná už jen o drobnostech. Smlouva by měla být dokončena v září a český parlament by o ní mohl jednat na říjnové schůzi, doplnil ji premiér. Celý proces schvalování kontroverzního amerického radaru, součásti globálního systému protiraketové obrany, by měl být podle představ vlády ukončen ještě letos.

Podle premiéra a Parkanové by podpis smlouvy a její schválení parlamentem měly proběhnout koncem září nebo začátkem října. „Troufám si tvrdit, že v průběhu září jednání nejen dokončíme, ale že ji i na vládě projednáme a že, pokud premiér bude souhlasit, tyto smlouvy společně pošleme do parlamentu,“ uvedla Parkanová.

Česko už na začátku července s USA podepsalo hlavní smlouvu o umístění radaru ve vojenském újezdu Brdy. Nyní dokončovaná smlouva SOFA upravuje právní postavení a podmínky pobytu amerických vojáků na českém území. Vyjednávanou smlouvu Topolánek pokládá za ve světě nejlépe vyjednanou dohodu s USA o této problematice. „Podařilo se nám v celé řadě právních otázek vyjednat nadstandard,“ podotkl.

V Poslanecké sněmovně čekají oba dokumenty, které chce vláda zákonodárcům předat společně, dvě čtení, Senátem mají projít ve čtení jednom. Umístění radaru ostře kritizují opoziční strany, a tak koaliční kabinet nemá schválení smluv zcela jisté. Výhrady k základně mají i někteří členové vládních zelených. „Pevně věřím, že to letos zvládneme,“ zdůraznil předseda vlády.

Zahraniční mise jsou výkladní skříní české armády 

Topolánek, který navštívil ministerstvo obrany v rámci své inspekční cesty, vyzdvihl především účast české armády na zahraničních misích. Zároveň pochválil českou armádu i za to, jakým způsobem se snaží čelit bezpečnostním rizikům. Právě zahraniční mise jsou podle ministryně výkladní skříň Armády České republiky.

Situace na ministerstvu obrany se podle Topolánka zlepšila především díky tlaku Parkanové. „Byla to jedna z věcí, která mě velmi zajímala,“ řekl premiér po své inspekční návštěvě v budově ministerstva. Za hlavní na ministerstvu obrany premiér považuje to, aby česká armáda byla schopná plnit úkoly v rámci „tuzemské“ obrany i v zahraničních misích. Dalšími dlouhodobými povinnostmi je podle něj také budování profesionální armády i pozornost bezpečnostním rizikům ve světě.

Stát by se měl postarat o lidi, kteří končí ve svých funkcích 

Premiér Topolánek na dotaz novináře popřel, že by se generál Pavel Štefka stal jeho poradcem. Přesná funkce Štefky je konzultant vedoucího úřadu vlády. Premiér v této souvislosti připomněl, že probíhající vyšetřování neukazuje přímo na chybu čtyřhvězdičkového generála Pavla Štefky. Štefka není ani obviněn ani není vyšetřován a premiér se domnívá, že je to člověk, jehož kvalit je schopen úřad vlády patřičně využít. Stát by se podle premiéra měl umět postarat o lidi, kteří byli ve vysokých manažerských funkcích v armádě nebo ve vládě. Právě kvůli probíhajícímu vyšetřování nemohl generál Štefka působit jako velvyslanec v Uzbekistánu.

Vojenský prostor v Brdech
Zdroj: ČT24