Za nehodu tramvají už dopravní podnik vyplatil statisícové odškodné

Ostrava - Za tragickou nehodu tramvají v Ostravě už dopravní podnik vyplatil statisíce korun na odškodném. Peníze podnik vyplatil zatím asi polovině poškozených, dostali je příbuzní obětí a cestující, kteří utrpěli lehčí zranění. "V jejich případech se jednalo o nižší částky. U cestujících, kteří byli zranění vážněji, zatím nebyla ukončena léčba nebo se čeká na závěrečné lékařské zprávy," vysvětluje ředitel podniku František Kořínek.

Kriminalisté už také ukončili vyšetřování nehody a předali spis státnímu zástupci. Ten by měl začátkem září předložit návrh obžaloby na Petra Hrocha, který řídil jednu z tramvají. Hroch podle obvinění nepočkal na protijedoucí tramvaj a vjel na jednokolejný úsek. Z celkového počtu 87 cestujících tři lidé zemřeli a 11 utrpělo vážná zranění. Celková škoda byla předběžně vyčíslena na nejméně 2,5 milionu korun.

Na trati přibude elektronické zařízení 

Trať, na které se tragická nehoda stala, nebyla proti čelnímu střetu nijak zabezpečena a vše záviselo pouze na řidičích. V září proto začne v rizikových místech instalace elektronického zařízení za 15 milionů korun, které bude provoz řídit. Dopravce už dokončil výběrové řízení a konkrétní společnost by v pátek měla schválit dozorčí rada společnosti. „Pak zveřejníme, o koho se jedná. Smlouvu chceme podepsat co nejdříve, aby se ještě v září mohlo začít pracovat,“ řekl Kořínek.  

Za stav jednokolejné trati dostal ostravský dopravní podnik milionovou pokutu od Drážní inspekce. Vyšlo totiž najevo, že už v minulosti několikrát tramvaje vyjely proti sobě. Řidiči si naštěstí vždycky chybu uvědomili a vycouvali. Dopravní podnik ale žádné události nehlásil.

Řidič ostravské tramvaje Petr Hroch, který 11. 4. 2008 zapomněl na křížení s protijedoucí soupravou.
Zdroj: ČT24