Luhačovické nádraží je opraveno, rekonstrukce čeká i další

Luhačovice (Zlínsko) - České dráhy v těchto dnech dokončily osm měsíců trvající rekonstrukci výpravní budovy luhačovického nádraží a vrátili mu jeho historický vzhled. Cestující i zaměstnanci by měli objekt začít využívat už od příštího měsíce. Informoval o tom mluvčí ČD Ondřej Kubala. Opravy vlakových nádraží v regionu by ale měly pokračovat, dráhy nyní chystají opravu ještě několika dalších.

Výpravní budova luhačovického nádraží byla postavena už v roce 1905, zatím poslední větší rekonstrukcí ale prošla už v šedesátých letech minulého století.

Stavbaři proto letos opravili vnější plášť budovy i prostory pro cestující a změnili také její interiér. „Uvnitř objektu jsme pozměnili vnitřní uspořádání tak, aby kromě provozních místností Českých drah a zázemí pro cestující vznikl také nový komerční prostor,“ popsal Ředitel správy majetku ČD v Olomouci Gabriel Jursa. Změny by podle něj měly přinést hlavně větší komfort a lepší nabídku služeb pro cestující.

Na fasádu nádražní budovy stavbaři také vrátili ozdobné prvky, aby její vzhled co nejvíce odpovídal stavbu v době, kdy byla postavena.

Nákladnou rekonstrukcí, která si vyžádá investici v řádu několika stovek milionů korun, už v současné době prochází areál vlakového nádraží v Kroměříži. Stavební práce na úpravě kolejiště a nástupních ostrůvků začaly už letos a potrvají zřejmě až do poloviny příštího roku.

Ještě během letošního roku chtějí České dráhy začít i s opravami nádražní budovy v Bojkovicích na Uherskohradišťsku. Ty by měly skončit příští rok. Připravuje se také rekonstrukce vlakových nádraží v Holešově a v Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku.

Vydáno pod