Pokud Ježek chyboval, ministerstvo kultury ho zřejmě odvolá

Praha - Pozice ředitele Národní knihovny Vlastimila Ježka je stále nejistější. Za tahanice kolem výstavby, respektive nevýstavby, nové budovy ho dnes kritizoval premiér Mirek Topolánek, přidal se i ministr kultury Václav Jehlička. Ten dal okolnosti soutěže posoudit právníkům. Je možné, že v případě nepříznivého výsledku Ježek o ředitelské křeslo přijde. "Kdokoli vážně pochybí, bude odvolán," prohlásil totiž Jehlička.

Předseda vlády Mirek Topolánek dnes při kontrolní návštěvě na ministerstvu kultury řekl, že chybu na straně Jehličky nevidí. "Můj názor je pořád stejný. Kdyby nebylo tahanic kolem špatně vypsané soutěže, už by se dávno stavělo. Vidím to jako záležitost hlavního města Prahy, ministerstvo v tomto nepochybilo," uvedl.

Ježek: Právní názory jsou jen masáž veřejného mínění

Podle Vlastimila Ježka schválily soutěž Mezinárodní unie architektů i antimonopolní úřad. „Všechno ostatní jsou pouze právní názory, kterými se masíruje veřejné mínění,“ domnívá se.

Jedním z nich je nezávazné stanovisko Evropské komise, na kterou se Úřad pro ochranu hospodářské soutěže obrátil o pomoc, že soutěž měla mít podobu zadání veřejné zakázky. Protimonopolní úřad na dodržení této podmínky předtím netrval, po verdiktu z Bruselu ale otočil a soutěž označil za nezákonnou.

Jehlička: Za chyby se platí

" Pár chyb udělal…

… Měl by odejít. Se ctí…"

/exministr kultury Jandák radí Ježkovi, aby rezignoval/

Ministr Jehlička se snaží současnou situaci rozkrýt, už teď ale nezakrývá, že ho Ježek zklamal. „Od generálního ředitele Národní knihovny se očekávalo, že připraví výstavbu nové budovy a my zde máme pouze velkou kupu problémů,“ postěžoval sil. Proto pokud se ukáží po právních posudcích chyby na straně knihovny, připustil Ježkovo odvolání.

Ten ale pochybení ze své strany odmítá: "Přece na sebe nebudu brát jakousi domnělou vinu, která nebyla nikým a ničím prokázána, jenom proto, že se skupina lidí také hodně nedemokraticky dohodla, že tato soutěž nemá mít vítěze."

Vlastimil Ježek
Zdroj: ČT24