Zelení před sjezdem: Padák pro Kuchtovou, citron pro Bursíka

Praha - Na sjezdu zelených za osm dní stáhne Dana Kuchtová svou kandidaturu na předsedu strany, protože nebude chtít "situaci hrotit a stranu rozbít", odhaduje současný šéf Martin Bursík. "Podobně citově laděnými argumenty" bude podle něho jeho protikandidátka chtít udržet prostor pro nekompromisní kritiku. Ve vnitrostranickém bulletinu Bursík uvedl, že pokud svou funkci obhájí, současnou místopředsedkyni Kuchtovou ve svém týmu nechce. Ta prý lituje, že její stranický kolega používá před volbami argumenty takového kalibru. "Od kandidatury neustoupím," vzkazuje mu. Předvolební kampaň už také zahájila.

Odstoupení Kuchtové z boje o předsednickou funkci by podle Bursíka ze zelených udělalo v očích voličů „nedůvěryhodnou, a proto i nevolitelnou stranu“. Chápali by to prý jako signál, že sjezd současné rozdvojení strany nevyřešil a spory pokračují.

Kdo se vejde na zelené pískoviště?

Premiér Mirek Topolánek dnes uvedl, že žádného sjezdového favorita nemá a spolupracovat bude s tím, kdo zvítězí. Budu spokojený, když budeme dál vládnout, pro mne je zásadní koaliční smlouva, uvedl. Kuchtová se podle kuloárových informací prý nedávno s předsedou vlády sešla, aby mu vyložila své politické postoje.

Spolupráci s Bursíkem - ať už volby dopadnou jakkoli - nevyloučila. „Já soupeře vítám, na rozdíl od Martina Bursíka nechci vést stranu jako firmu,“ řekla nedávno Kuchtová, podle které názorová rozmanitost ve straně není na škodu.

Bursík podle svého článku ve vnitrostranickém bulletinu o spolupráci s ní ale příliš nestojí. „Nemohl bych kandidovat do předsednictva strany, jehož předsedkyně prosazuje pro mne nesrozumitelný politický koncept a bezpochyby jiný politický styl než já,“ napsal.

Koho volíš: Kuchtovou, nebo Bursíka?

Doufá, že delegáti budou při volbách moudří a nenechají se zlákat sliby místo úspěšného politického konceptu. „Nejhlasitější kritička“ jeho politiky totiž podle něho couvá. Zmírňuje prý své volání po odchodu z vlády. Bursík opakovaně Kuchtovou také obviňuje, že se za jeho zády schází s šéfem sociálních demokratů Jiří Paroubkem. Důvodem je prý její snaha táhnout stranu ze středu doleva.

Delegáti snad budou moudří …

… a nebudou v principu úspěšný politický koncept strany nahrazovat sliby, že někdo jiný, kdo se vpravdě neosvědčil jako schopný vyjednavač, dokáže prosadit daleko více zeleného programu než současný předseda a část předsednictva, ministři ve vládě a vedení poslaneckého klubu.

/Bursík o stranických volbách/

Kuchtová podle svých slov ale o odchodu zelených z vlády nikdy nemluvila. Stejně tak se brání - také opakovaně -, že nikdy neprosazovala levicový koncept, ale zelený, k němuž ohled na sociální aspekty patří. „S Paroubkem jsem se sešla jednou, Bursík tak činil častěji,“ tvrdí. A nikdo z toho podle ní nevyvozuje, že by byl jeho koncept levicový.

Modrý citron pro Bursíka

Zatímco Bursík vypisuje ve vnitrostranickém bulletinu své názory na svou sjezdovou protikandidátku, Kuchtová spustila jinou kampaň. Na vlastních stránkách uveřejnila plakáty, které upozorňují na Bursíkovy chyby a podle zásluh ho také odměňují - například modrým vajíčkem za to, že souhlasil s návratem Jiřího Čunka do vlády, nebo modrým citronem za radar. Barva „odměn“ jasně naznačuje, kam se podle Kuchtové její předseda od zeleného programu odklonil.

„Myslím, že je to vhodná odlehčená forma, kterou jsme ve vizuální podobně představili problémy, které Strana zelených má,“ komentovala předvolební kampaň. Bursíkovi příznivci jí vyčítají, že se místo na své spolustraníky zaměřila na veřejnost. „Podstatně tím snížila své šance na to, aby jí byla dána důvěra na tomto volebním sjezdu,“ domnívá se například ministr školství za zelené Ondřej Liška.