Milovníci vojenské techniky se sešli na Tankovém dni v Lešanech

Lešany - V Lešanech na Benešovsku probíhá šestý ročník Tankového dne. Letošní program se zaměří na dvě smutná výročí v naší historii - rok 1938 a rok 1968. Návštěvníci uvidí dobovou techniku a dnešní den vyvrcholí bojovou ukázkou - střetem československé armády v pohraničí s jednotkami sudetských Němců. Vedle Bahen konaných v brdském prostoru jde o jeden z hlavních svátků pro fanoušky vojenské techniky.

Program je podle Roberta Speychala, člena organizačního štábu Vojenského historického ústavu v Praze, členěn na dvě části - blok 1938 a 1968. V první části je k vidění unikátní lehký tank vzor 38 Československé armády. Akce nabídne také bojovou ukázku z podzimu roku 1938, kdy naši vojáci a četníci bojovali se sudetoněmeckým freikorpsem. Blok 68 představí malé cvičení „Šumava“, okupaci a kruhovou obranu, která se odehrála právě v Lešanech.

Podle Františka Sýkory, správce expozice vojenského muzea VHÚ Praha, je největším lákadlem v bloku 1938 již zmíněný lehký tank vzor 38. „Byl vyroben v ČKD Praha, bohužel do výzbroje Československé armády se do roku 1939 nedostal, a následně pak ČKD produkovala tyto tanky pro německou armádu. Byl považován za jeden z nejlepších lehkých tanků na začátku války a Němci ho použili při tažení v roce 1939 do Polska, ve Francii a dokonce i na východní frontě od roku 1941.“

V této části programu diváci shlédnou i rekonstrukci střetu v pohraničí. „Připomínáme si to, co předcházelo mobilizaci,“ vysvětluje téma jediné bojové ukázky Edvard Stehlík z Vojenského historického ústavu. „A totiž potlačení heinleinovského povstání v polovině září 1938. Ačkoliv se říká, že naše armáda nebojovala, došlo zde k celé řadě tvrdých srážek.“

Blok okupace v roce 1968 nabídne sovětskou kolovou techniku, představenou typickým vozidlem Zil 158, které fungovalo zejména jako tahač děl. Velkým lákadlem by měl být také protiletadlový raketový komplet S75, který sestřelil americké výzvědné letadlo U-2 nad Sovětským svazem a použit byl také ve Vietnamské válce.

Posádka Lešany vznikla v roce 1943 jako německý vojenský tábor s disciplinární jednotkou zbraní SS. Po válce se proměnila na zajatecký tábor a následně sloužila Československé lidové armádě. V roce 1968 nařídil tamější velitel Alois Olšan jako jeden z mála kruhovou obranu proti okupantům, za což byl posléze z armády vyhozen.