Topolánek chválil Pospíšila za zákony i zaměstnávání vězňů

Praha - Předseda vlády ukončil návštěvu na předposledním ministerstvu spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Jako hlavní úspěchy resortu vyzdvihl zrychlení práce soudů. Prioritním úkolem ministerstva jmenoval dokončení příprav novely trestního řádu a prosazení občanského zákoníku. Zavedení vyšších trestů za vraždu a vážné zločiny označil premiér za nejrazantnější změnu v tomto funkčním období. Revoluční je podle něj i realizace izolování nenapravitelných zločinců do detenčních ústavů.

Kroky ministerstva spravedlnosti i vnitra na poli příprav novel zákonů vedou podle Topolánka k vytvoření jistoty pro občany, že jejich případy budou souzeny rychle, správně a průhledně. Podle premiérových slov dochází také k odstranění praxe z dob socialismu, kdy byla ochrana vlastnictví zajištěna ve větší míře než ochrana života a zdraví občanů. 

Úkol číslo jedna: Prosazení občanského zákoníku

Prioritním úkolem resortu je podle Topolánka i Pospíšila prosazení občanského zákoníku. Obrovským úkolem zůstává i novela trestního řádu. Realizaci izolování nenapravitelných zločinců do detenčních ústavů označil premiér za revoluční počin Pospíšilova resortu.

Jednoznačným úspěchem je rovněž prokazatelné zrychlení práce soudů, které se mohou díky práci soudních minitýmů více a efektivněji soustředit na výkon svého povolání. Zmínila se také vyšší zaměstnanost vězňů, kteří jsou podle Pospíšila zaměstnáváni v sofistikovanějších oborech, než tomu bylo dříve.