Liška 2 miliardy navíc nedostane, peníze na VŠ má hledat ve svém resortu

Praha - Ministr školství Ondřej Liška 2 miliardy navíc pro svůj resort nezíská. Premiér Mirek Topolánek mu doporučil, aby ministerstvo hledalo ve své rozpočtové kapitole. Peníze může ministr použít na to, co považuje za nejdůležitější. Letos podle Topolánka činí rozpočet ministerstva školství asi 119 miliard korun. V návrhu pro příští rok počítá se 133 miliardami. Premiér tvrdí, že Liška může vysokým školám přidat přehodnocením rozdělení financí uvnitř resortu.

"Pokud je prioritou vysoké školství, a to je, nemůže mi ministr říct a nemůže to být pravda, že mu na tuto prioritu chybí dvě miliardy. Připouštím, že by mu mohly chybět jinde, ale vylučuji, že by chyběly na vysoké školy. To ať vyhodí ty rozpočtáře," řekl dnes Topolánek. Na platy učitelů jde 59 miliard korun a 9,5 miliardy je vázáno na vědu a výzkum. Se zbytkem podle předsedy vlády může Liška volně disponovat.

Liška svůj požadavek vyvozuje ze zvýšení počtu vysokoškoláků, příspěvek státu na vzdělávání jednoho vysokoškoláka činil před dvěma lety 72 941 korun, v roce 2009 by to mohlo být už pouze 66 700 korun. Vysoké školy nebyly už letos spokojeny s financemi na vzdělávací činnost. Sice se jim postupně podařilo vyjednat navýšení, ale zhruba 21 miliard korun, které nakonec dostaly, je podle nich stále málo.