Policie bude na Blanensku varovat motorkáře před nehodami

Blansko - Blanenská policie chystá na příští víkend osvětovou akci pro motorkáře, bude je varovat před riskantní jízdou a nehodami. Uzavře pro ostatní motoristy silnici mezi Šebrovem a Blanskem, která je mezi motorkáři oblíbená, a zřídí tam speciální stanoviště. Motorkářům budou policisté například ukazovat záběry z nehod v regionu, řekl dnes novinářům ředitel blanenské policie Miloslav Klodner. Podle něj si řada motocyklistů neuvědomuje, že do podobné situace se mohou dostat i oni.

Motocyklisté si na místě budou moci osahat helmu, boty a kombinézu, s nimiž motorkář havaroval ve 160 kilometrech za hodinu. Podle Klodnera se jednalo o závodníka, takže přežil. Na místě bude pro zájemce také trenažer jízdy na motocyklu, ukázky první pomoci a různé drobnosti pro motorkáře, například reflexní nášivky.

Podle Klodnera se policisté rozhodli akci uspořádat, protože na Blanensku v posledních letech přibývá nehod motocyklistů. V roce 2005 jich bylo 39, o rok později 42, loni 63 a za letošní první pololetí 23. Deset motocyklistů při nehodách zahynulo.

Právě památku zemřelých motorkářů si účastníci akce připomenou na závěr. „Pozvání přijal blanenský římskokatolický farář Jiří Kaňa, který uvede pietní vzpomínku,“ uvedli policisté v tiskové zprávě. Akce se uskuteční 6. září od 13:00. Sraz pro účastníky je na silnici II/379 na odstavné ploše za odbočkou na Olomučany.