Žáky a učitele čeká první zářijové zvonění

Praha - Do lavic základních škol po prázdninách usedne asi 822 tisíc žáků, tedy zhruba o 23 tisíc méně než loni. Zvyšuje se počet dětí v mateřských školách a na prvním stupni základních škol - do prvních tříd letos nastoupí skoro 95 tisíc prvňáčků, což je skoro o 4 500 více než loni. Naopak klesá počet dětí na druhém stupni základních škol a na středních školách.

Téměř polovina žáků základních škol se již bude učit podle nových pravidel, daných školskou reformou. Děti, které se loni poprvé plošně vzdělávaly v první a šesté třídě podle školních vzdělávacích programů, budou nové osnovy provázet do vyšších ročníků. Pedagogové středních škol své programy teprve tvoří, první školy je uvedou do praxe příští rok.

Liška: Více peněz a podpora při zavádění reforem

Učitelům základních škol slíbil ministr školství Ondřej Liška více peněz a také metodickou podporu při zavádění reformy. V každém kraji se podle něj budou moci obrátit na konzultační centra. Kromě vyšších mezd by se zaměstnanci škol mohli v roce 2009 dočkat i zvýšení prostředků na pomůcky, které v současnosti Liška vyjednává. Pro žáky základních škol bude v letošním školním roce hlavní změnou větší svoboda při výběru střední školy. V prvním kole přijímacího řízení si budou moci podat až tři přihlášky.

Své školní vzdělávací programy budou letos pilovat gymnázia i další střední školy, do kterých bude letos docházet celkem zhruba půl milionu žáků. Reforma se bude ve středním školství zavádět postupně od roku 2009 do roku 2011. V tomto období čeká střední školy další velká změna, v roce 2010 by měli první studenti absolvovat státní maturitu, plná verze maturity čeká studenty o dva roky později.

„Zkouška z dospělosti“ bude mít dvě úrovně obtížnosti. Někteří studenti se zřejmě budou muset povinně připravit na maturitní zkoušku z matematiky, ředitelé škol budou mít právo ji maturantům nařídit. Ministerstvo školství v současnosti hledá cesty, jak se vyrovnat s nepříznivým demografickým vývojem, který působí problémy mnoha učilištím. Podle prognóz by totiž mohl být v roce 2015 na trhu práce výrazný nedostatek absolventů s výučním listem. Jejich počet by mohl klesnout až na třetinu současného stavu.

V současnosti se připravuje a schvaluje řada dalších změn, které by se měly regionálního školství dotknout. Novinky čekají v budoucnu i vysoké školy, ministerstvo totiž pracuje na reformě vysokého školství, jejíž podstatu shrnulo do takzvané Bílé knihy terciárního vzdělávání. Změnit by se mělo především řízení vysokých škol. Diskutuje se o zavedení školného, které by bylo spojené se systémem půjček.

Vydáno pod