Referendum v Heřminovech: Proti přehradě budeme bojovat

Nové Heřminovy - Obyvatelé Nových Heřminov na Bruntálsku v místním referendu vyjádřili nesouhlas s výstavbou přehrady, která zatopí část obce. Vznik přehrady se plánuje už 11 let a její stavbu potvrdila v dubnu vláda. Kvůli nádrži by mělo být zaplaveno 56 objektů, z toho 24 rodinných domů, s čímž většina obyvatel nesouhlasí.

Referenda se mohlo zúčastnit až 220 oprávněných voličů. Aby bylo referendum platné, muselo by v něm hlasovat 77 z nich, a přesně takový počet obyvatel Heřminov přišel svůj názor vyjádřit. 55 z nich hlasovalo pro to, aby zastupitelstvo obce vždy vystupovalo proti přehradě a její stavbě se pokusilo zabránit všemi zákonnými prostředky. 21 občanů bylo proti a jeden hlas byl neplatný. Zastupitelstvo obce by teď mělo jednat v souladu s výsledkem referenda. Obyvatelé Heřminov tak mohou ve správním řízení blokovat výstavbu přehrady a přilehlých silnic až několik desítek let.

„Toto referendum je jednou z dalších akcí v celé kauze, kdy lidé naprosto jednoznačně demonstrovali, že přehradu tady nechtějí,“ řekl novinářům po sečtení hlasů starosta obce Radovan Jílka. Dodal, že nyní by především stát měl ukázat, jak si vše představuje a jaké ústupky je lidem i obci ochoten nabídnout. Starosta si přeje, aby lidé, kterých se výstavba dotkne, mohli z obce odejít se vztyčenou hlavou a nemuseli své nové domovy stavět na dluh. „Nejsme schopni zatím dávat dohromady nějaké přesné požadavky. Zatím nejsou známy ani plány na samotné dílo a vyvolané stavby, takže bavit se o tom, jak bychom si představovali něco imaginárního, je naprosto nesmyslné,“ dodal Jílka.

O Nových Heřminovech debatovala i Strana zelených na dnešní krajské konferenci v Ostravě. Postup ministra Bursíka při schvalování výstavby přehrady zde kritizovala Dana Kuchtová, která se s ním za týden utká o předsednický post ve straně. „Ta snaha komunikovat tady nebyla, ta snaha hledat kompromis tady nebyla,“ říká místopředsedkyně zelených.

Lidem v Heřminovech vláda nabízí nadstandardní kompenzace, až čtyři miliony za dům. Se začátkem stavby počítá ministerstvo zemědělství v roce 2015, dokončení protipovodňových opatření pak zabere zruba tři roky. Celý projekt včetně výstavby silnice a dalších úprav na řece Opavě by si měl vyžádat asi osm miliard korun.

Plánovaná přehrada Nové Heřminovy
Zdroj: ČT24/www.noveherminovy.net