Pospíšil vypracoval tři varianty přímé volby prezidenta

Praha - Návrh přímé volby prezidenta, který připravil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, počítá se třemi variantami. Hlava státu by se podle něj mohla volit v jednom, dvou či třech kolech. Předlohu, ke které se ještě zpracovávají připomínky, plánuje Pospíšil předložit v září vládě. Ministerstvo počítá s tím, že by nový ústavní zákon mohl začít platit od poloviny roku 2010.

Jednokolový systém by počítal s tím, že by úspěšný kandidát musel obdržet nejméně 12,5 procenta hlasů. To ale zvyšuje riziko nezvolení prezidenta a opakování voleb. Pokud podle návrhu dostane více kandidátů stejný počet hlasů, volby se po dvou týdnech budou opakovat. V případě, že stejná situace nastane i podruhé, rozhodne o budoucí hlavě státu los.

Ve vícekolovém systému postupují do druhého kola podle těchto návrhů dva kandidáti, kteří získali v prvním kole nejvíce odevzdaných hlasů. Ten, kterého bude v druhém kole volit více lidí, se stane hlavou státu. Návrhy se liší v případě, že by oba kandidáti obdrželi v druhém kole stejný počet hlasů. Podle dvoukolové varianty vyhraje v případě rovnosti ten, který přesvědčil více voličů v prvním kole. Podle dalšího návrhu postupují oba do kola třetího.

Změna volby se prezidentských kompetencí nedotkne 

Pospíšil již dříve uvedl, že novela ústavního zákona nebude obsahovat změny kompetencí hlavy státu. Vypracováním předlohy zákona pověřila Pospíšila na počátku července vláda. S návrhem na vyvolání referenda o přímé volbě přišli zelení. Nakloněni mu nebyli lidovci a část ODS. Zelení zatím svoji předlohu nestáhli, nevylučují ale, že ji vezmou ze sněmovny zpět, pokud jim koaliční návrh vyhoví. Koalice není jednotná v otázce případného způsobu přímé volby ani v tom, zda má mít nově volený prezident i jiné kompetence než nyní. Lidovci si přejí zůstat u současných pravomocí prezidenta, ODS uvažuje o jejich rozšíření.

S návrhem na zavedení přímé volby prezidenta přišli také opoziční sociální demokraté. Poslanci se návrhem měli zabývat na své červnové schůzi. Sněmovna ho ale na návrh koalice z programu vyškrtla a na pořad jednání se poté už nedostal.

Zákon o referendu je ústavní změnou. Ke schválení proto potřebuje podporu tří pětin poslanců a tří pětin přítomných senátorů. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že většina Čechů by přímou volbu hlavy státu přivítala. O nástupci Václava Klause se bude rozhodovat za necelých pět let.