Zákon o zaměstnanosti diskriminuje postižené

Praha - Návrh nového zákona znevýhodňuje zaměstnavatele nejvážněji postižených lidí a tak postižené diskriminuje. Podle Národní rady zdravotně postižených tak poslanci v zákoně odhlasovali závažné diskriminační ustanovení. Zaměstnavatelé totiž podle něj na těžce postižené nedostanou ani korunu.

„Jde o klasickou ukázku legislativního lapsu,“ říká předseda Národní rady pro zdravotně postižené, Václav Krása. Těžce postižení se snaží smysluplně začlenit do společnosti a pracovat. Stát je v tom ale nehodlá podpořit. Doposud zaměstnavatelům poskytoval 9 tisíc korun měsíčně, od teď nehodlá zaměstnání postižených podporovat vůbec. Těžce postižení přitom mohou velmi efektivně pracovat jako překladatelé nebo například telefonní operátoři.

„Je to nešťastné, protože pozměňovacích návrhů byla celá řada. Tento návrh poslancům unikl,“ říká ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny Džamila Stehlíková. Předseda o. sdružení olomouckých vozíčkářů TREND Milan Langer k tomu říká: „Lidí se 4. stupněm postižení sice pracuje jen minimum, nicméně o to větší podporu si zaslouží.“

Návrh na zrušení příspěvku na zaměstnání těchto osob navrhl poslanec David Kafka z ODS. Říká, že tak chtěl předejít podvodům, kdy podnikatelé takto postižené lidi zaměstnávali na fiktivní poměr. „Možná, že mu dá tisíc korun jako jakési všimné, ale zbytek toho příspěvku je výhodou pro firmu,“ odůvodňuje svůj návrh.

„Nelze přece zákony upravovat tak, že když někdo někoho podvede, zruší se celá podpora. To je nepřípustné,“ říká ke Kafkovu odůvodnění Václav Krása. Národní rada zdravotně postižených vkládá naděje ještě do senátu. Ten bude zákon o zaměstnanosti projednávat už na podzim.