Brněnská stavební firma skrytě sponzorovala ODS

Praha - Televize Nova dnes přišla s informací, že brněnská stavební firma údajně skrytě sponzorovala ODS. Televize se odvolává na nahrávku rozhovoru šéfa firmy Přemysla Veselého se senátorem ODS Vlastimilem Sehnalem. Podly Novy se čtyři roky starý rozhovor točil kolem peněz, které prý Veselý dal předsedovi jihomoravské ODS Milanu Venclíkovi. Mohlo se prý jednat o provize za přidělení stavebních zakázek.

Sehnal navíc podle nahrávky zřejmě naznačoval, že si Venclík asi peníze od podnikatele nechává a ODS je neodevzdává. Podle Novy šlo o 820 000 korun. Venclík televizi řekl, že se žádné aféry neobává a že má čisté svědomí. Šéf jihomoravské ODS byl obviňován ze zpronevěry sponzorských darů i před čtyřmi lety, podle soudu byla ale tvrzení podnikatelů nepravdivá.

Rozhovor s Veselým měl v roce 2004 údajně nahrát sám Sehnal, řekl televizi senátorův bývalý asistent. Senátor si ale na to nevzpomíná. „To nevím, opravdu, to byste mi musela říct něco bližšího,“ řekl reportérce Novy. Pokud by byl obsah nahrávky pravdivý, znamenalo by to podle právníků hned několik trestných činů, dodala televize.

ODS se musela vypořádat s nejasnostmi kolem svého financování koncem 90. let, kdy aféry s falešnými sponzory dokonce vedly k pádu vlády Václava Klause. Strana ve výroční finanční zprávě za rok 1995 uvedla dva fingované dárce, kteří jí měli dát 7,5 milionu korun. Stíhán byl v souvislosti s tím bývalý místopředseda ODS Libor Novák, soud ho ale před osmi lety pro nedostatek důkazů osvobodil.