Havel je pro vstup Ukrajiny a Běloruska do NATO

Praha - Ukrajina i Bělorusko jsou země, které patří do euroatlantického geografického i hodnotového prostoru, a proto by měly být členy Evropské unie i Severoatlantické aliance. V Otázkách Václava Moravce to prohlásil bývalý prezident Václav Havel. Ve výčtu, které země bývalého Sovětského svazu do evropského prostoru patří, vynechal Gruzii. Tato země, která nyní prodělala ostrý konflikt s Ruskem, spolu s Ukrajinou o vstup do NATO velmi usiluje.

„Považuji za nesmysl, že Západ nebo NATO chce expandovat nebo dobývat další území. Podle mého mínění by si (aliance) měla jasně říct, které země mohou do tohoto okruhu patřit a těm dalším říct: sorry, vy patříte jinam,“ řekl Havel. Vicepremiér pro evropskou problematiku Alexandr Vondra (ODS) dnes v pořadu Nedělní partie televize Prima řekl, že Gruzii by se měla perspektiva členství v NATO ve světle současných událostí nabídnout. V této zemi podle něj veřejnost takřka jednoznačně podporuje členství v alianci.

Na východ od pobaltských zemí, které už v EU i alianci jsou, a Běloruska s Ukrajinou se podle Havla dá pohledem na mapu najít dělicí čára. „Vedle toho začíná ohromná euroasijská říše, která logicky je samostatnou entitou, která by rozviklala jiné menší společenství,“ uvedl bývalý prezident.

Poslanec ruského parlamentu za stranu Spravedlivé Rusko Semjon Bagdasarov v pořadu Havlova slova především o Bělorusku, ale také o Ukrajině odmítl. „Nemůžeme připustit, aby nás NATO obklíčilo základnami. My to vnímáme tak, že jsme v obklíčení bloku, který vůči nám vede nepřátelskou politiku. My musíme hájit své zájmy,“ poznamenal s tím, že protiopatření budou tvrdá. „Jsme velký euroasijský stát. Máme dost zdrojů a máme obyvatelstvo, které vždy bylo ochotno hájit své zájmy, a my je obhájíme,“ varoval. Havel reagoval slovy, že v názorech ruského poslance se krystalicky čistě zrcadlí tradiční ruský blud, který přežil od carských časů do současnosti. „Blud spočívá v trvalém pocitu ohrožení, že ti malí ohrožují největší zemi světa. S nedůvěrnou je chápán jakýkoliv dialog,“ poznamenal Havel.

EU i NATO by měly podle Havla vědět, kde začínají a kde končí, a na tom pak budovat partnerské vztahy s jinými entitami. „Dějiny nás poučují o tom, že kde jsou rozmazané a nejisté hranice, tam vznikají války,“ poznamenal bývalý prezident. Proto je podle něj důležité ohraničit jednotlivé civilizační okruhy. „Rusko vždycky bude partnerem aliance, ale to znamená, že lidé k sobě mluví upřímně a říkají si, co si myslí o počínání druhého,“ doplnil. Západ podle něj nechce expandovat a dobývat další území.

Vydáno pod