1. září přinese pro Čechy mnoho změn

Praha - 1. září začíná nový školní rok, který letos přinese řadu novinek. V lavicích základních škol usedne 822 tisíc dětí, které čeká výuka podle nových osnov. Hlavní změnu ale pocítí žáci mířící na střední školy, v prvním kole budou moci letos podat až tři přihlášky. Novinky čekají i na dospělé, změní se systém nemocenské, technických kontrol aut, ale i peněžních převodů. První zářijový den také přestanou platit padesátníky, poslední haléřové mince.

Největší změnu pocítí nemocní, v prvních třech dnech už nedostanou 60 procent z vyměřovacího základu, tak jako v uplynulých dvou měsících, ale jen 25 procent. Od ledna budou nakonec první tři dny nemoci opět bez nároku na nemocenskou.

Změny pro řidiče

Září přinese změny i na české silnice, nový kontrolní systém ministerstva propojí stanice technické kontroly. Jeho funkcí bude dohlížet na to, aby získání technické takzvaně „bez dotyku“ už nebylo možné. „Systém dokáže kontrolovat, kdy vozidlo přijelo na stanici, čas, po který se tam zdrželo a jestli technik vysloveně kontroloval údaje o vozidle nebo jestli ho jen do systému zadal,“ vysvětluje Jan Huml z Expertního ústavu silniční a městské dopravy.

Pro řidiče s trestnými body se otevírá možnost několik jich ze sbírky odmazat. Musí ale absolvovat speciální kurz, který bude do konce roku nabízet sice jen Polygon v Mostě, od ledna má fungovat i dalších pět míst. „Beroun, Příbram, Jihlava, Hodonín a Ostrava a do budoucna máme představu, aby v každém kraji České republiky bylo alespoň jedno takové školicí středisko,“ doplňuje informace mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Peníze pod dohledem

Pod větším dohledem budou od září peněžní převody i telefonování. Kvůli boji proti terorismu budou peněžní ústavy žádat doklady už při transakcích nad 25 tisíc korun, u částek nad 15 tisíc eur je bude zajímat i účel a původ peněz. Mobilní operátoři zas musí nově shromažďovat údaje nejen o tom, kdo komu volá, ale také evidovat neuskutečněné hovory, takzvaná prozvonění.

Podobné opatření platí i v zahraničí, ve Velké Británii například pomohlo najít pachatele teroristických útoků z roku 2005. Ti si mezi sebou nevolali, domluveným signálem bylo právě prozvonění.

1. září také skončí platnost padesátníků, posledních českých haléřových mincí. Výroba mince je mnohem nákladnější, než její nominální hodnota. Padesátníky končí ale jen v podobě mincí. Ceny zboží a služeb je dál budou uvádět; a teprve konečná částka při placení se bude zaokrouhlovat na celé koruny. Zbylé padesátníky budou banky měnit ještě rok.

Vydáno pod