Při srážce autobusu a auta zemřel jeden řidič

Netolice (Prachaticko) - Na obchvatu Netolic na Prachaticku se ráno srazil zájezdový autobus s osobním autem. Dvaapadesátiletý řidič auta zahynul, sedm lidí v autobusu bylo lehce zraněno, informoval šéf prachatické dopravní policie Martin Grožaj.

Nehoda se stala pravděpodobně poté, co řidič Nissanu z Českobudějovicka usnul za volantem a vjel do protisměru. V autě cestoval sám. Silnice byla v místě nehody čtyři hodiny uzavřená, policie provoz odkláněla přes město. Zprůjezdnit se jí podařilo až kolem deváté hodiny, poté co odtahová služba odstranila havarovaný autobus.

Havárie se stala ráno před pátou hodinou na frekventovaném silničním tahu z Českých Budějovic na Prachatice, asi 200 metrů od vlakového nádraží. Autobus Mercedes českobudějovické cestovní kanceláře směřoval ze Švýcarska do Lišova. V době srážky v něm cestovalo 15 lidí. „Zraněno bylo sedm osob, jde o poranění lehčího charakteru,“ uvedl Grožaj.

Čtyři osoby se zhmožděninami a oděrkami převezli záchranáři na chirurgii  prachatické nemocnice, sdělil šéf jihočeské záchranné služby Marek Slabý. Další tři cestující jsou v péči lékařů traumatologie v Českých Budějovicích. Utrpěli lehká až středně těžká poranění, jednalo se o oděrky, zhmoždění hlavy a zlomeninu nosu.

Škoda na havarovaných vozidlech dosáhla 700 000 korun. Na silnici bude dnes celý den omezen provoz. „Dalších 24 hodin zde bude snížena rychlost na padesátku a kvůli velkému množství vyteklých kapalin přidáno dopravní značení upozorňující na nebezpečí,“ dodal šéf prachatické dopravní policie.