Kriminalisté zatkli pedofila, který zneužil desítky chlapců

Praha - Policie po měsících pátrání dopadla třicetiletého muže z Prahy, který na internetu lákal dospívající chlapce. Odpovídal na jejich inzeráty v gay seznamkách nebo chatech. Za sex jim potom platil. O případu informovala Česká televize v pořadu 168 hodin.

Nejméně dva roky vystupoval pražský třicátník na internetu jako milionář a ředitel firmy VIP. Minimálně pětadvacet chlapců mezi 12 až 16 lety k sobě lákal slíbenými penězi. Dárky a peníze dokonce přivedly k pedofilovi některé z obětí opakovaně.

Když chtěli školáci schůzky ukončit, pachatel je vydíral fotkami. „Uváděl, že ty fotografie vyvěsí v místech jejich bydliště a napíše, že se jedná o homosexuály a budou mít ostudu,“ popsal vydírání vyšetřovatel František Lazák.

Pod záminkou sponzoringu se muž také dostal do několika dětských domovů. Vyhlašoval v nich soutěže, ve kterých byla hlavní výhra pobyt u něj doma v Praze. Vychovatelé své chovance bez problémů pouštěli - zneužívaní chlapci totiž o svém mecenáši nikdy nemluvili. „Řada pedofilů využívá takovou past, kdy se vydávají za dobročinnou organizaci, za někoho, kdo chce dětem pomáhat,“ uvedl psycholog Slavomil Hubálek.

Aby k podobným případů docházelo co nejméně, rozjíždí Česká rada dětí a mládeže projekt proti sexuálnímu zneužívání dětí.