Žalobci potvrdili verdikt, uplácením při prezidentské volbě se zabývat nebudou

Praha - Trestní oznámení předsedy senátorů ODS Jiřího Stříteského kvůli výrokům předsedy senátorů SNK ED Josefa Novotného, že mu na Hradě při letošní prezidentské volbě nejmenovaný senátor ODS nabízel dvoumilionový úplatek za hlas pro Václava Klause, žalobci definitivně zamítli. Potvrdili tak rozhodnutí policie, která se trestním oznámením odmítla zabývat.

Protikorupční policie se rozhodla nezabývat se trestním oznámením Stříteského koncem června, zároveň odložila trestní oznámení Novotného. „Skutečnosti obsažené v trestním oznámení na senátora Novotného nebylo možné posoudit jako podezření z trestného činu poškozování cizích práv ani jako podezření z jiného trestného činu,“ uvedl tehdy mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Dozoroví i nadřízení žalobci již dříve potvrdili i správnost odložení trestního oznámení Novotného. Podle policie se nepodařilo prokázat, že by došlo ke spáchání trestného činu. Novotný se domnívá, že byli policisté při vyšetřování tlačeni do pozice, aby se úplatek neprokázal.

Nebyli podle něj vyslechnuti svědci, které navrhl. Pochybuje také o tvrzení, že jedna z kamer na zdi Španělského sálu, pod níž se měl incident odehrát, nebyla v provozu. Podle policie a žalobců šlo ale o zařízení, které slouží k ozvučování akcí v sále a není schopné pořizovat záznam.