ODS spekuluje, jestli za očerňující nahrávkou nestojí senátor Zlatuška

Brno - Kandidát na jihomoravského hejtmana Milan Venclík nepodá kvůli očerňující nahrávce trestní oznámení. Označil ji ale za podlý útok, jihomoravská ODS pak vyzvala policii, aby zjistila, kdo stojí za jejím únikem. Televize Nova včera odvysílala část čtyři roky staré nahrávky, která naznačuje, že si šéf jihomoravské ODS nechával provize za přidělování stavebních zakázek.

Venclík se chce spíše soustředit na kampaň před volbami do krajského zastupitelstva, věc proto předal právníkům. Na tiskové konferenci ODS se spekulovalo, zda za zveřejněním nahrávky nestojí radní a senátor Jiří Zlatuška. Ten ji prý měl k dispozici a přehrával ji i na zasedání zastupitelstva. Navíc jeho vážným soupeřem ve volbách do Senátu je Petr Duchoň z ODS. Zlatuška ale odmítá jakoukoliv spojitost se zveřejněním nahrávky. Prý za tím stojí spíše neshody uvnitř ODS.  

Čtyři roky stará nahrávka zaznamenává rozhovor šéfa stavební firmy Přemysla Veselého a senátora ODS Vlastimila Sehnala. Podle Novy spolu mluvili o penězích, které prý Veselý dal předsedovi jihomoravské ODS Venclíkovi. Z hovoru podle televize vyplývá, že se mohlo jednat o provize za přidělení stavebních zakázek. Sehnal navíc podle nahrávky zřejmě naznačoval, že si Venclík peníze od podnikatele nechává a ODS je neodevzdává.

O korupčním propojení některých velkých firem a brněnské ODS při rozdělování veřejných zakázek či machinacích s pozemky se v politických kruzích hovoří již řadu let. Jen málokteré obvinění se však podařilo prokázat.

Vydáno pod