Středočeští policisté odhalili přestupky u každého sedmého řidiče

Praha - Při dvou víkendových dopravněbezpečnostních akcích zkontrolovali středočeští policisté téměř 7000 řidičů. Porušení předpisů zjistili zhruba u každého sedmého motoristy, vyplývá z informací, které dnes poskytla mluvčí středočeské policie Soňa Budská.

V noci na sobotu vyrazilo do terénu 265 policistů, kteří zastavili celkem 3185 vozidel. Zaznamenali 410 dopravních přestupků, nejčastějším byl nevyhovující stav vozidla. Tento nešvar odhalili ve 114 případech. Na jednaosmdesát řidičů překročilo nejvyšší povolenou rychlost a 71 jich před jízdou pilo alkohol. Ve 33 případech policisté pokutovali jízdu bez bezpečnostních pásů.

Další dopravněbezpečnostní akce se konala v neděli, nasazeno při ní bylo 309 příslušníků. Hlídky při kontrolách 3774 aut zaznamenaly 572 přestupků. Nejčastějším byl opět nevyhovující stav vozidla, zjištěný ve 153 případech. Maximální rychlost nedodrželo 102 řidičů, 52 se jich nepřipoutalo pásy a 48 motoristů usedlo za volant s alkoholem v krvi.

Během soboty a neděle se na středočeských silnicích stalo přes osm desítek nehod, které si vyžádaly jednu oběť na životě a 21 zraněných. Smrtelná kolize se stala v sobotu ráno v Mukařově u Prahy. Řidič vozu Fiat Uno narazil do Škody Fabia stojící na křižovatce. Při nehodě zemřel spolujezdec z fiatu. Tři těžká zranění si vyžádala nedělní kolize poblíž Jíloviště u Prahy, kde narazil osobní vůz do mostního pilíře.

Loni ve stejném období policie zaznamenala 92 nehod, rovněž s jedním úmrtím. Policisté tehdy zkontrolovali přes 7500 řidičů, porušení předpisů odhalili zhruba u pětiny z nich.

Podle ředitele středočeské policie Václava Kučery byla letošní dopravněbezpečnostní akce jiná než v předchozích letech. „Letos jsme vsadili na operativnost - nebýt pořád na jednom místě. Abychom také byli trochu více vidět,“ řekl Kučera.